nieuws

Familieruzie: 41 mensen in Weert verliezen baan

bouwbreed

“Pure diefstal. We ke en zullen dit niet over onze kant laten gaan” . Dat zegt districtsbestuurder F. Alejandro van de Industriebond FNV over de plotse teloorgang van het goedlopende installatiebedrijf Van Dijck Electro BV te Weert, waardoor 41 werknemers op straat zijn komen te staan. Zonder enige uitkering en met vijf weken salaris nog te goed, terwijl sinds november vorig jaar ook geen premies aan het Vakantiefonds Metaalnijverheid zijn afgedragen. De directie is met de noorderzon vertrokken.

Alejandro is verbijsterd over de gebeurtenissen. “Zoiets hou je anno 1993 toch niet meer voor mogelijk” , stelt hij vast. Een deel van het personeel kreeg volgens hem vorige week een briefje thuis met de simpele mededeling van de in het Belgische Kinrooi woonachtige directeur H. van Dijck dat ze maandag niet meer op het werk hoefden te komen omdat er geen geld meer zou zijn voor betaling van de salarissen.

De mensen werden verwezen naar het Gemeenschappelijk Administratiekantoor voor een uitkering. Maar het overgrote deel van de werknemers had dat briefje niet gekregen.

Toen deze groep werknemers zich maandagmorgen vroeg bij het bedrijf meldde, vond het de deuren gesloten. Onderzoek wees uit dat een loods was leeggehaald. Alles wat daarin had gestaan en gelegen was verdwenen. En van de directie geen spoor te bekennen.

Familieruzie Volgens de FNV-districtsbestuurder troffen de werknemers op het terrein een broer van Van Dijck aan. “Die liet doorschemeren dat er ruzie in de familie was ontstaan over het bedrijf. En dat er een rechtszaak zou zijn geweest tussen een paar broers, waardoor er geen geld meer zou zijn voor de bedrijfsvoering. Nou komt een ruzie wel vaker voor als het gaat om familiebedrijfjes. Maar ik vind dat zoiets nooit mag worden verhaald op de werknemers. Als er problemen waren, dan had het voor de hand gelegen daarover met ons te komen praten. Zeker, waar het gaat om een installatiebedrijf dat al 25 jaar redelijk draait en ook behoorlijk goed in de orders zat” , zegt hij.

Het personeel bleek overigens al vijf weken geen salaris meer te hebben gehad.

Alejandro is met stomheid geslagen dat de werknemers dit feit zo lang hebben verzwegen.

Ook voor hun vakbond. “We kwamen daar maandag pas achter. Onderzoek door ons wees toen verder ook nog uit dat het bedrijf al sedert enkele maanden geen premies voor het personeel heeft betaald aan het Vakantiefonds” , verklaart hij.

Geen uitkering De buiten hun schuld brodeloos geraakte werknemers kregen bij het GAK een nieuwe klap te incasseren. Dat weigerde namelijk de door hen aangevraagde werkloosheidsuitkering, omdat er geen sprake is van ontslag of faillissement.

Alejandro daarover: “Het GAK stelt zich formeel op het standpunt dat er geen sprake is van betalingsonmacht maar van betalingsonwil.”

De Industriebond heeft zijn juristen inmiddels opgedragen namens de werknemers het faillissement van het installatiebedrijf aan te vragen. “Het personeel is in feite schuldeiser. Langs deze weg kan dan alsnog een uitkering worden gerealiseerd” , licht hij toe.

Volgens hem is de loods bewust leeggehaald om te voorkomen dat bij een eventueel faillissement de inboedel in beslag zou worden genomen.

Alejandro sluit niet uit het Openbaar Ministerie te verzoeken onderzoek te doen naar de gang van zaken rond het bedrijf in Weert.

Pogingen om de in Kinrooi wonende directeur H. van Dijck om commentaar te vragen strandden op onbereikbaarheid. De man was continu telefonisch in gesprek.

Reageer op dit artikel