nieuws

Deurkozijn snel geplaatst met pu-schuim

bouwbreed

Voor het vastzetten van samengestelde binnenkozijnen kan een systeem worden gebruikt met polyurethaanschuim. Samen met een systeem voor het afstellen zorgt dit materiaal voor het snel bevestigen van binnendeurkozijnen.

Voor het tijdelijk overeind houden van het kozijnkader levert de Duitse fabrikant Belu uit Gelnhause speciale klemtangen.

Het kozijn bestaat uit stroken geplastificeerd of gefineerd hout. Deze drie stroken vormen samen de aftimmering van de deuropening, de stijlen en bovendorpel. Tijdens het monteren is de verstekverbinding tussen de drie delen nog niet gefixeerd.

Voor het tijdelijke vastzetten van de bovenzijde worden tussen metselwerk en kozijnstroken platte luchtkussentjes geplaatst. Deze zijn met kleine blaasbalgjes op spanning te brengen. Vervolgens gebruikt de timmerman twee kunststof schroefstempels om de stijl stroken op hun plaats te drukken. Door de brede ronde schijven aan de uiteinden zijn ze eenvoudig van boven naar beneden te verschuiven. Zo valt tevens te controleren of de stijlstroken evenwijdig lopen.

Zijn onder en boven een schroefstempel geplaatst, dan dienen op drie hoogtes een dot van het drijfgasvrije schuim te worden aangebracht tussen de kozijnstroken en het metselwerk. Door de schuimpatronen verwarmd in een ‘opwarmbox’

(op ongeveer 21 grC) te bewaren, reageert het schuim optimaal. Dat betekent dat ongeacht de werktemperatuur het schuim binnen een minuut voldoende is uitgehard. Eventueel uitstekende restanten van het schuim zijn dan meteen af te breken.

Tot dusver duurt het vastzetten van het kozijn ongeveer vijf minuten. Na het verwijderen van de stempels en de opblaaskussentjes aan de bovenzijde is het mogelijk de deur af te hangen en het kozijn aan beide zijden af te timmeren.

Reageer op dit artikel