nieuws

Aanhoudende maartdroogte

bouwbreed Premium

Het ziet er naar uit dat het de rest van deze maand droog blijft.

Een uit de kluiten gewassen Atlantisch luchtdrukmaximum (kerndruk bijna 1040 hPa) trekt de komende dagen langzaam over de Noordzee richting Scandinavie. Langs de oostflank van het systeem wordt met een noordelijke luchtstroming lucht uit de poolstreken naar ons land getransporteerd. Vooral ‘snachts koelt het in deze lucht sterk af. Nabij de grond vriest het landinwaarts plaatselijk meer dan 5 grC (Eindhoven gisternacht -5.8 grC). Overdag vooral tijdens het weekeinde minder koud dankzij een wegvallende wind en een krachtige instraling. Zomers is het de laatste dagen op de Balkan.

Waar een paar weken geleden Thialf nog met ijzeren vuist heerste (Boekarest ruim 7 decimeter sneeuw) lopen de thermo-meters nu tot plaatselijk meer dan 25 grC op.

Het Bulgaarse Plovdiv registreerde maandag maximaal 27.0 grC en dinsdag 26.6 grC.

Weersverwachting voor vrijdag: Droog en perioden met zon maar vooral in het noordoosten later wolkenvelden. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richtingen. De temperaturen lopen uiteen van -2 grC ‘sochtends vroeg in het binnenland tot 9 grC tijdens de middaguren.

Donderdag zon onder:18.58 uur Vrijdag zon op: 6.27 uur

Reageer op dit artikel