nieuws

IQ-ventilatie-unit reageert ‘intelligent’ op wind

bouwbreed Premium

In vervolg op de Compri aluminium waterslagen, waarover wij elders in Cobouw schreven, introduceert Compri-Aluminium nog een groot aantal noviteiten op de Bouwbeurs’93, waaronder de Comprial IQ-ventilatie-unit, het Rondolux binnendeurkozijn, maar ook stalen lateien.

De zelfregelende Comprial IQventilatie-unit.

De Comprial IQ-unit is een heel speciaal raamventilatiesysteem. Het is een raamventilatie, die uit zichzelf de luchttoevoerstroom regelt vanaf een druk van 0,5 Pascal. Vandaar de toevoeging IQ. Dat staat voor het ‘intelligent’ werken van de unit.

De winddrukafhankelijke ventilatie-unit is in nauwe samenwerking met TNO ontwikkeld.

Hij regelt zichzelf door middel van een winddrukafhankelijk bewegend klepprofiel. Naarmate de winddruk afneemt opent deze en hij sluit naarmate de winddruk toeneemt.

Zuinig Het regelbereik van de Comprial IQ-unit komt nauw overeen met de in de windtunnelproeven van TNO bereikte resultaten.

Dat houdt in dat de unit onder alle weers-(wind) omstandigheden optimaal zijn ventilerende taak handhaaft. Dit betekent tevens dat de unit zuinig omspringt met energie. Er gaat niet meer warmte uit de te ventileren ruimte verloren, dan strikt nodig is voor de ventilatie.

High tech Het ‘high tech’ gedeelte van de Comprial IQ-unit bestaat uit een regelunit met een vaste afmeting van 500 mm breed, ongeacht de breedte van het ventilatierooster.

Dit rooster waarin de unit wordt ingebouwd correspondeert derhalve met de kozijnafmeting.

De ventilatie-unit is eenvoudig schoon te houden. De Comprial IQ-unit komt in juni op de markt.

Deurkozijn Voor binnendeurkozijnen heeft Compri het Rondolux binnendeurkozijn op de markt gebracht. Dit aluminium binnendeurprofiel heeft afgeronde kanten, waardoor de lakdekking ook daar blijft gewaarborgd. Het Rondolux kozijn is geschikt voor wanden van 70 mm dik. De paumelle-bevestigingen zijn zodanig, dat de deur in gesloten toestand is te stellen. Ook de aangebrachte slotplaat is na te stellen. De aluminium kozijnen zijn in elke RAL-kleur gemoffeld te leveren.

Onzichtbaar Verder heeft het bedrijf stalen lateien voor Nederlandse toepassing ontwikkeld en op de markt gebracht. Ze kenmerken zich door een grote gevarieerdheid in zowel de lengte als de breedte. Daardoor is het bedrijf Compri Aluminium BV te Zwijndrecht in staat stalen lateien te leveren voor elke in Nederland voorkomende raamafmeting en spouwdiepte.

De latei is mede daardoor vrij eenvoudig onzichtbaar weg te werken in het metselwerk. Ze is nauwkeurig berekend op sterkte en belasting, bij een minimaal materiaalgebruik.

Dat bevordert haar gemakkelijke hanteerbaarheid. De latei is thermisch volbad verzinkt volgens NEN 1275. De zinklaag is 460 gram per vierkante meter. Dat betekent een gemiddelde zinklaagdikte van 65 mu. Deze geeft een jarenlange bescherming tegen roesten. De lateien ke desgewenst nog extra worden beschermd door het aan laten brengen van een een- of tweelaagse epoxycoating in elke RAL-kleur.

Vervolgens introduceert het bedrijf zijn versie van de derde generatie ventilatieroosters, namelijk de Turbolux, met een met de hand af te nemen Perfokap. De aluminium Perfokap is afneembaar door zijn klikverbinding. Ingeval van een ‘gaasafdichting’ is deze uitgevoerd met klitteband, waardoor deze eveneens gemakkelijk voor het reinigen is af te nemen.

Compri toont tevens voor het eerst op de beurs zijn programma aluminium doorvalbeveiligingen, waarover we reeds eerder schreven in Cobouw.

Aqua-line dakgoot In vervolg op het uitgebreide programma aluminium dakgoten heeft Compri een niewe dakgoot ontwikkeld. Deze Aqua-line dakgoot bestaat uit geextrudeerde aluminium delen, die door middel van een vernuftig koppelsysteem wa terdicht aan elkaar zijn te klikken. Dat geldt tevens voor de eindstukken en andere accessoires. Het tijdrovende solderen en lijmen behoren hierdoor tot het verleden. De kans op lekkage door fouten is vrijwel uitgesloten.

De bijbehorende draagbeugels worden eenvoudig aan het boeiboord geschroefd, waarop de gootdelen vervolgens worden vastgeklikt. Het koppelstuk van aluminium, waarmee de gootdelen aan elkaar worden verbonden, is tweezijdig voorzien van rubberen afdichtprofielen. Het koppelstuk wordt in de goot geklikt en vastgezet met een schuifprofieltje. Er is geen gereedschap bij nodig. De goot is sterk en verdraagt gemakkelijk ladder- en manbelasting. De gootdelen zijn te leveren in blanke, geanodiseerde of in RAL-kleur gemoffelde uitvoering.

Een ander nieuwtje is het ISO Fentolat dubbel hardglas raam, uitgevoerd met een gekitte randverbinding. Hierover is een speciaal ontwikkelde randverbinding aangebracht.

Het raam draagt het KOMOkeur.

Tenslotte heeft Compri zich op het loodvlak begeven. Als aanvulling op zijn aluminium programma heeft het bedrijf ook het loodprogramma kiezelbakken, stadsuitlopen en steekstukken voor de waterhuishouding op het dak eigen gemaakt.

Patent-uitloop Uniek in het programma is daarbij de patent-uitloop. Deze heeft een bajonetaansluiting.

Daardoor is een kunststof uitloop met een handbeweging aan de loden stadsuitloop of kiezelbak te bevestigen. Het voordeel daarvan is volgens Compri, dat zonder moeite een goede aansluiting is te waarborgen op de hemelwaterafvoerbuizen, zonder dat daarvoor de gebruikelijke (te) grote sparing in de dakopstand nodig is.

Bernhardhal-stand 6198

Reageer op dit artikel