nieuws

Fraaie boeken kunsthal Bonn en museum Bellinzona

bouwbreed

Bij het uitgeverij Ernst & Sohn in Berlijn verschenen twee uitstekend verzorgde boeken over museale gebouwen. Castelgrande in Bellinzona van architect Aurelio Galfetti werd royaal in full colour gedocumenteerd. De recente Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland in Bonn is onderwerp van een fraai in zwart/wit gedrukt ‘architectenboek’ met veel voorstudies.

Bellinzona ligt in een Zwitsers dal. In de loop der eeuwen werden er drie burchten gerealiseerd, waarvan ook de derde nu een museale functie kreeg.

Het hoogst tegen een berg gelegen Castello di Sasso Corbaro uit 1479 werd museum voor Tessiner volkskunst. Het daaronder gelegen, bijna even oude Castello di Montebello werd in 1974 ingrijpend gerestaureerd en tot archeologisch museum getrasformeerd.

De verbouwing dwong internationaal respect af doordat alle veranderingen voor de nieuwe functies heel modern in staal werden vorm gegeven, in het voetspoor van de vooraanstaande Italiaanse architect Carlo Scarpa. Als laatste volgde een burcht op een flinke gneiss-formatie midden in het dal, geheel door de stad omsloten.

Sedert de dertiende eeuw is er gebouwd en verbouwd aan dit Castelgrande.

Aurelio Galfetti is een van de belangrijkste architecten uit de Tessiner Schule, die in de jaren tachtig veel belangstelling trok.

Voor het museum werd de burcht zorgvuldig gerestaureerd en de gneiss-formatie ontdaan van aangroei, waardoor de natuusteenmassa weer zichtbaar is geworden.

Inmiddels verdwenen bouwdelen werden aangevuld, waarbij de nieuwe bestemming van museum en cultureel centrum in aanvullende fragmenten hedendaags vorm werd gegeven in beton en staal. Omdat de oude route naar boven voor de ‘immer voort-ijlende busladingen toeristen’ te omslachtig leek, is een verticale schacht geboord waarin een trappehuis en twee liftkokers zijn ondergebracht. Dat alles gebeurde met ongekende zorg voor details.

Galfetti heeft met deze restauratie en transformatie tot museum een eigen interpretatie van hedendaagse monumentenzorg geleverd dat respect verdient.

In het op royaal formaat uitgegeven boek is een kritiek van Frank Werner opgenomen, zijn plattegronden, doorsneden en gevels duidelijk weergegeven en valt alleen wel iets af te dingen op de fotos van de overigens moeilijk te fotograferen architectuur.

Het boek verscheen onder redactie van Axel Menges in de reeks Opus.

Ook het boek over de kunsthal in Bonn is royaal uitgegeven.

Linnen band, mooi dik papier, goede zwart/witfotos en een in het Duits opgenomen inleiding zorgen voor een fraai document. Daarbij is het aardige dat er naast zorgvuldige publikatietekeningen, ook isometrieen en details zijn opgenomen. Echter ook het ontwerpproces van de Weense architect Gustav Peichl is duidelijk geillustreerd. Het ontwerp haalde de eerste prijs in een prijsvraag.

In het boek zijn eenvoudige schetsen opgenomen van uiteenlopende voorstudies, zowel in de ontwerpfase van de prijsvraag als in de latere uitwerking tot de definitieve vorm waarin het werd gebuwd.

Het gebouw heeft internationaal de belangstelling getrokken, evenals -wellicht in verhevigde mate- het Museum Bonn van Axel Schultes er direct naast, dat vorig jaar op dezelfde dag is geopend. Het onderhavige boek van de kunsthal geeft een goed beeld van het markante gebouw van twee bovengrondse expositielagen en daarboven de spectaculaire daktuin. Bij de opening was er een tentoonstelling van de vrijpostige veelal vrouwelijke beelden van Niki de Saint Phalle te zien. Dit voorjaar komt er een tentoonstelling van Alexander Calder, met wiens op de wind bewegende mobiles en andere sculpuren van staal een boeiende expositie op het dak van de kunsthal in te richten moet zijn. De voortreffelijke fotos van verschillende fotograven zijn onbekrompen in duotone, in twee drukgangen gereproduceerd en op bijna klassieke wijze omgeven door veel paginawit. Zo ontstond een interessant boek waarin het uiteindelijke ontwerp van de kunsthal is gepubliceerd tegen de achtergronden van voorontwerp en de uitwerking tot het gebouwde complex, dat overigens 18 september 1992 in Cobouw is gepubliceerd.

Frank Werner:’Arelio Galfetti Castelgrande Bellinzona.

Uitgeverij:Ernst & Sohn, Berlijn 1993. Formaat: 28 x 30 cm, 60 blz. ISBN:3 433 02704 8. Prijs: (gebonden in linnen band) DM 58,-.

‘Gustav Peichl -Von der Skizze zum Bauwerk- Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland’.

Uitgave:Ernst & Sohn, Berlijn 1993. Formaat: 22,5 x 30,5 cm, 144 blz. ISBN:3 433 02542 8. Prijs: (gebonden in linnen band) DM 58,-.

Reageer op dit artikel