nieuws

Aluminium shingles lijken sterk op leien

bouwbreed

Ikking introduceert op de Bouwbeurs zijn ‘Rustic aluminium shingles’. Deze zijn zodanig ‘wild’ geprofileerd, dat ze nauwelijks van natuurlijke leishingels zijn te onderscheiden. Zeker niet als ze op het dak zijn aangebracht.

Ze worden door Classic Products inc. te Piqua in Ohio in de Verenigde Staten gemaakt van 100% gerecycled aluminium. Importeur Ikking Shingles uit Achterveld levert ze in zes verschillende kleuren en in het wit. Ze zijn voorzien van een stevige coating. Alle mogelijke hulpstukken, zoals hoek-, eind- en nokoplossingen zijn mee te leveren.

De shingels zijn behalve op nieuwe daken ook op bestaande daken met bitumineuze shingle dakbedekking aan te brengen. Dat betekent, dat het milieu niet behoeft te worden belast met sloopafval van bitumen. De levensduur van de aluminium shingles is gelijk aan die van de woning, waarop ze zijn aangebracht. De coating houdt het volgens de fabrikant tenminste 20 jaar uit. De kleuren zijn bruin in drie tinten, grijs, Ceder-rood en diepgroen.

Een voordeel van deze aluminium shingles ten opzichte van zijn natuurlijke equivalent is verder, dat ze niet splijten. Ze verweken niet door warmte, zoals bitumineuze produkten en verbrossen ook niet onder invloed van koude. Ze zijn licht van gewicht en dienen dan ook te worden geborgd met behulp van aluminium nagels, die onder de overlappingen komen en derhalve uit zicht blijven. De shingles reflecteren volgens de fabrikant 94,5% van de erop vallende warmte. Dit ondanks de kleurcoating.

Proeven in Florida hebben dat aangetoond. Daardoor wordt het in de woning ’s zomers zelden erg warm. In Amerika waar koeling in woningen een normale zaak is, is voor koeling daardoor 20% minder energie nodig, dan bij andere dakbedekkingen.

Mandragend De shingles zijn ‘mandragend’, waardoor er zonder bewaar op het dak kan worden gelopen. Eenmaal aangebracht zitten de shingles stormvast.

Irenehal-stand 1197

Reageer op dit artikel