nieuws

Sombere vooruitzichten voor Spaanse bouw

bouwbreed

De Spaanse bouw gaat een slecht jaar tegemoet. Verwacht wordt dat de teruggang in bouwvolume 2,2 procent zal bedragen en zelfs 5,5 procent in de openbare sector. Daarmee wordt de tendens van 1992 bevestigd.

Toen liep het totale volume in totaal met 4,8 procent terug.

Dat zou 10 procent zijn geweest zonder Expo en Olympische Spelen.

De beurscijfers geven zo mogelijk een nog dramatischer beeld. Berekend is dat in 1992 de waarde van de aan de beurs genoteerde aandelen van aannemersbedrijven, cementfabrieken en onroerend-goedkantoren met 27,8 procent verminderde. In geld omgerekend betekent dat deze sector in n jaar tijd 383 miljard pesetas (ruim f.6 miljard) verloor. Het aantal werknemers in de bouw daalde in die periode met 100000.

Een van de grootste constructiebedrijven in Spanje, Ocisa, zag zijn beurswaarde teruglopen met maar liefst 59,3 procent. Ocisa kwam eind vorig jaar in opspraak omdat het voor enkele miljoenen smeergeld zou hebben betaald bij het binnenhalen van enkele grote opdrachten in Zuid-Spanje.

Het enige bedrijf waarvan de beurswaarde steeg, is Fomento de Construcciones y Contratas dat wordt geleid door de gezusters Koplowitz, twee schatrijke dames die heel Spanje kent dankzij hun respectelijke scheidingen met twee neven die ook zeer actief in de bouw zijn. Dat de beurswaarde van het bedrijf van de beide dames steeg, is overigens voornamelijk te danken aan enkele fusies.

Volgens SEOPAN, de werkgeverscentrale in de Spaanse bouw, zakten de aannemers over de eerste drie kwartalen van 1992 met 31,4 procent onder de prijs waarvoor ze normaal zouden hebben ingeschreven op bouwopdrachten.

Het aantal bedrijven dat inschreef voor dezelfde opdracht, steeg met 17,3 procent. Het aantal opdrachten in die periode daalde, ten opzichte van dezelfde periode in 1991, met 27 procent. Omgerekend in geld gaat het daarbij om ruim f.1,4 miljard. De toestand in de bouw is tekenend voor de situatie waarin de Spaanse economie zich bevindt. De bouw is altijd de motor van de economie genoemd, ook nu het slecht gaat. Want voor het eerst sinds 1984 is er amper groei in Spanje en zijn de vooruitzichten somber. Het laatste kwartaal van 1992 was er een groei van 1 procent, hetzelfde percentage dat wordt verwacht voor het hele jaar 1993.

Reageer op dit artikel