nieuws

Bouw Beatrixkwartier is zeker na maatregel fiscus

bouwbreed

De bouw van een kantoorcomplex in het Haagse Beatrixkwartier kan beginnen nu de fiscus het beslag op de eigendommen van de poontwikkelaar Juno heeft opgeheven. Het complex is ontworpen door de Amerikaans/Chinese architect Pei.

Het ministerie van Financien had het voortbestaan van de Juno Groep in gevaar gebracht door een vordering van bijna f.10 miljoen. Om zeker te zijn dat het geld niet zou wegvloeien binnen de onoverzichtelijke Juno-organisatie werd beslag gelegd op onroerend goed in het Beatrixkwartier. Op dit terrein wil de poontwikkelaar in drie fasen een kantorencomplex (115000m2) realiseren van in het totaal f.500 miljoen.

“Het betrof een oude belastingschuld van f.2 miljoen.

Daarnaast hebben we vorig jaar extra omzet gerealiseerd door de verkopen van een aantal objecten. Daarover zijn we ook belasting verschuldigd” , aldus Juno-woordvoerder jhr. drs. M. van Bunge. “Afgesproken is dat we het bedrag over een periode van vier jaar zullen betalen.”

Voor de Haagse poontwikkelaar Juno Groep heeft het voortbestaan lange tijd aan een zijde draad gehangen. Niet alleen de belastingdienst had een claim neergelegd. Andere schuldeisers, waaronder ABN Amro, hadden eveneens vorderingen ingediend. Inmiddels zijn drie Juno-bv’s, van de tientallen die vallen onder de Juno Groep, failliet verklaard. De curatoren hebben actief meegeholpen om de affaire met de belastingsdienst tot een goed eind te brengen. Volgens de Juno-woordvoerder heeft de gemeente Den Haag geen rol gespeeld bij de onderhandelingen. “De gemeenteraad, met uitzondering van Groen Links, staat achter de bebouwing van dit terrein. Vorig week is dit in de raad unaniem besloten.”

De poontwikkelaar was net als zoveel branche-genoten in de problemen gekomen door de instortende kantorenmarkt.

Daarnaast had Juno de hand overspeeld. De in Monaco wo nende oprichter van Juno, Pieter Bogaardt, stond bekend om het ontwikkelen voor eigen risico van ‘stevige poen. De eerste fase van het Beatrixkwartierpo is weer groter dan de vorige poen en wordt weer ontwikkeld voor eigen risico.

t eerste traject kost f.150 miljoen. Het geld komt van FGH en van ons. Op dit moment zijn er nog geen huurders en beleggers. We hebben er alle vertrouwen in dat deze voor eind 1995 zijn gevonden. Daarnaast zijn we voorzichtig met nieuwe poen in de regio Den Haag.”

De bouw van het door Pei ontwikkelde kantoor moet gebeuren door Hillen & Roosen. Deze volle dochter van de Duitse bouwgigant Philip Holzmann moet volgens Juno voor eind februari beginnen met de bouw. De directie van deze Amsterdamse bouwmaatschappij laat weten dat de berichtgeving te voorbarig is.

“Het is prematuur. We zijn nog volop aan het onderhandelen over de inhoud van de aannemingsovereenkomst.”

Reageer op dit artikel