nieuws

Biowoodconstruct delft onderspit in Belgie

bouwbreed Premium

De bekende Belgische houtbouwer Wolfgang Verraes uit Harelbeke is failliet. Zijn bedrijf, Biowoodconstruct, dat gespecialiseerd was in het bouwen van villas en woningen in houtskeletbouw, werd enkele weken geleden gesloten en laat een schuld achter van ongeveer f.10 miljoen.

Honderd werknemers, van wie 18 man administratief personeel en 82 man werkzaam in de produktie, moeten naar ander werk uitkijken als er geen overnamekandidaat komt. De bouwgroep Huyzentruyt uit Beveren-Leie toont wel interesse en zou onderhandelen met de curatoren van het failliete Biowoodconstruct dat in 1978 werd opgericht, zij het nog niet onder deze naam.

Biowoodconstruct heeft zijn ondergang te wijten aan de snelle achteruitgang op de markt en aan enkele mislukte pogingen om in Duitsland en Frankrijk door te breken. Verschillende poen daartoe mislukten. “Het bedrijf uit Harelbeke had de zaken duidelijk te groot gezien en kon het alle maal niet waarmaken” , aldus een grote aannemer in het Brusselse.

In 1990 werd al eens een grote sanering doorgevoerd bij Wolfgang

raes. Biowoodconstruct werd belast met de bouw van de typische Wolfgang Verraes-huizen, terwijl daarnaast de NV Woodinvest werd opgericht om de naam en het persoonlijk vermogen van Verraes veilig te stellen. Woodinvest valt dus niet binnen het faillissement.

Vorig jaar november kreeg Biowoodconstruct de genadeslag. De financiers van het bedrijf, de Kredietbank en het Gemeentekrediet, zetten de kredietlijnen droog. Het bedrijf had op dat moment ruim f.2 miljoen aan schulden bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en stond bij de leveranciers in het krijt voor ruim f.6 miljoen. De Groep Huyzentruyt, die interesse toont in de overname van Biowoodconstruct, bouwt goedkopere woningen (‘sleutel-op-de-deur’).

De groep telt een honderdtal werknemers en opereert met name in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen, en in Noord-Frankrijk.

Biowoodconstruct had nog een orderportefeuille van een kleine f.20 miljoen.

Reageer op dit artikel