nieuws

Graafmachines als hijskraan bij aanleg buisleiding

bouwbreed

Bij kanaliseringswerkzaamheden rond de Seseke, een beek in de omgeving van Dortmund die voor de afwatering zorgt van een gebied van ongeveer 319 vierkante kilometer met 370000 inwoners, heeft het aannemingsbedrijf Teerbau GmbH uit Essen een tweetal O&K hydraulische graafmachines ingezet die zijn uitgerust met een speciale knikarm.

De 47 tons O&K RH 20 PMS uitgerust met knikgiek en lasthaak is in staat betonnen buizen van 16,5 ton op 5 meter te tillen.

De lasthaak is met behulp van de snelwisselinrichting in enkele momenten door andere aanbouwwerktuigen te vervangen.

Momenteel stroomt de Seseke, een uitloper van de Lippe, nog voor een groot deel ingeklemd tussen betonnen schaaldelen als open afwateringskanaal door het oostelijk Ruhrgebied.

In het voorjaar van 1994 moet hierin verandering zijn gekomen. Dan moet de beek weer vrolijk, helder en schoon in zijn gedwongen loop ke voortkabbelen. Tot dan zijn echter omvangrijke kanaliseringswerkzaamheden nodig. Door belangrijke veranderingen in de afwatering van het omringende industriegebied maar ook om milieuredenen stond de open afwatering steeds meer ter discussie. Derhalve werd besloten een gesloten ondergronds afwateringssysteem te creeren.

Hoewel het totale Seseke-plan een veel omvangrijker gebied bestrijkt heeft de minister van Milieuzaken en Ruimtelijke Ordening van NordrheinWestfalen voor een deeluitvoering van het po in de omgeving van Kamen reeds een bedrag toegezegd van DM 300 miljoen. In juli 1992 kon daarom een begin worden gemaakt met de eerste graafwerkzaamheden.

Prestaties

Met de beide graafmachines, een O&K RH 20 PMS en RH 9 LC wordt door Teerbau GmbH, zowel het graafwerk ver richt als het plaatsen van de deels 16,5 ton zware betonnen buizen. De zware RH 20 maakt de sleuf voor de buisleiding terwijl de RH 9 na het plaatsen van de buissegmenten de sleuf weer dicht.

Volgens het bestek dient in totaal ruim 25000 m grond te worden uitgegraven. Fase 1 omvat het graven van een 1680 m lange sleuf met een diepte van 3,5 tot 7 meter en een breedte van 4 meter, waarin vijf verschillende typen betonnen buizen worden geplaatst met gewichten van 7 tot 16,5 ton. Fase 2 omhelst de aanleg van 670 meter kunststof buisleiding (type HD-PE) met een diameter van o 2000 mm.

Voor het plaatsen van de zware betonnen buizen wordt een goede stabiliteit en groot hijsvermogen van de RH 20 PMS machine gevraagd. Om die reden is gekozen voor speciale knik-verlengarm. Toepassing van een dergelijke inrichting op de graafarm levert bij dit soort werkzaamheden een aantal belangrijke pluspunten die zijn terug te vinden in de grotere machineprestaties in termen als hijsvermogen, beweeglijkheid, reikwijdte, reik hoogte en graafdiepte. Hierdoor kon Teerbau bovendien een, voor het leggen van de buizen aanvankelijk noodzakelijke, hydraulische kraan uitsparen. Met de speciale, van een hijshaak voorziene, knikarm is de 47 ton zware RH 20 PMS in staat de buizen van 16,5 ton op een bereik van 5 meter te hijsen en in de sleuf te plaatsen. Overigens verleent de extra graafarmuitrusting de machine niet alleen een grotere hijscapaciteit, de hierop gemonteerde snelwisselinrichting draagt bij tot een snel wis selend en efficient gebruik gebruik van de verschillende uitrustingsstukken. Bij een hydraulische graafmachine in de grootte van een RH 20 PMS is bij gebruik van een lasthaak aan de verstelinrichting een groter hijsvermogen te realiseren van ca. 1,7 ton.

Reageer op dit artikel