nieuws

Circa 2000 asbestplaten illegaal gesloopt

bouwbreed

De arbeids- en milieuinspectie in Groningen onderzoeken de illegale sloop van een bedrijfsloods in Nieuwe Pekela.

Daarbij zouden zon tweeduizend bouwplaten van het kankerverwerkende asbest zijn vrijgekomen.

Dat heeft woordvoerder H.

Leertouwer van de Groningse arbeidsinspectie bekend gemaakt. De arbeidsinspectie heeft het afgelopen weekeinde proces-verbaal opgemaakt tegen de eigenaar van de loods, zandhandel en transportbedrijf H. H. van der Velde BV uit Nieuwe Pekela.

Volgens Leertouwer heeft het bedrijf 500 vierkante meter asbestplaatwerk zonder de wettelijk verplichte voorzorgsmaatregelen kapot gemaakt en naar de vuilstort in Veendam vervoerd: “De sloop is niet aangemeld en het asbest is niet op adequate wijze verwijderd, verpakt en afgevoerd. De werknemers van Van der Velde, die de sloopwerkzaamheden onbeschermd hebben uitgevoerd, zijn mogelijk blootgesteld aan asbestvezels.”

Milieudefensie in Groningen maakt zich bovendien ernstig zorgen over de mogelijke verspreiding van asbestdeeltjes in het gebied tussen Nieuwe Pekela en Veendam.

“De open containers met het onverpakte asbestgruis zijn dwars door het centrum van Veendam naar de vuilstort getransporteerd” , zegt woordvoerster W. Mulder.

De milieuorganisatie eist een grondig onderzoek naar de asbestvervuiling en de eventuele gevolgen voor de volksgezondheid. De sloop van de bedrijfsloods was vorige week maandag begonnen. In de loop van de week klaagden onwonenden en kreeg Milieudefensie lucht van de zaak.

De arbeidsinspectie heeft de sloop zaterdag stilgelegd, proces-verbaal opgemaakt en het desbetreffende bedrijfsterrein hermetisch afgesloten. Volgens Leertouwer zal het laatste deel van de sloop onder deskundige leiding moeten worden uitgevoerd en dient het bedrijfsterrein te worden schoongemaakt.

De inspectie heeft de zaak inmiddels voorgelegd aan justitie in Groningen. De milieu-inspectie geeft hangende het onderzoek geen verder commentaar. Ook directeur Van der Velde was niet bereid commentaar te geven.

Reageer op dit artikel