Pim Senior: zorgcomplex voor mensen met dementie

Pim Senior: zorgcomplex voor mensen met dementie

Wonen met aandacht, dat is de slogan van Pim Senior, een binnenkort te bouwen zorgcomplex voor ouderen met geheugenverlies (dementie, Alzheimer en Parkinson) aan de Geerstraat in het Brabantse Dorst.

Pim Senior – een particulier initiatief van Ton van der Veer en Harm Jan Krips - bestaat uit 56 zorgappartementen, 8 woonkamers, 4 belevingsruimten, een multifunctionele ruimte en 3 binnentuinen. Rondom het complex komt een wandeltuin, inclusief jeu-de- boulesbaan. Remmers Bouwgroep is aangetrokken als hoofdaannemer, BN Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Stichting Pim

Pim Senior wordt gerealiseerd naast Stichting Pim, een woning voor zestien jongeren met een meervoudige beperking. Deze stichting is gestart in 2006 en breidde zich uit in 2017 met een tweede woning, die aan de eerste werd gekoppeld. Later is ook de schuur op het terrein – op zo’n 350 meter van de dorpskern van Dorst - getransformeerd tot dagbestedingsplek.

Pim is de naam van de meervoudig beperkte zoon van Ton van der Veer. Pim is 21 jaar en woont drie dagen per week in de zorgwoning; de rest van de week woont hij bij zijn ouders die ook op het terrein wonen. Van der Veer: "Wij geloven in kleinschaligheid in de zorg, de nabijheid van ouders en andere betrokkenen, met veel persoonlijke aandacht voor de kinderen. Speciaal voor Pim ben ik Stichting Pim begonnen. Hij heeft het goed nu, net als de andere bewoners. Ik geloof heilig in dit concept.’’

Huiselijke sfeer

Dat Van der Veer een jaar of zes geleden op het idee kwam om Pim Senior te realiseren, had alles te maken met zijn zieke moeder. "Ze leed aan dementie. Ik dacht: voor mijn zoon heb ik iets gedaan, nu moet ik ook iets doen voor mijn moeder. Ze is intussen overleden, maar ik heb het plan toch doorgezet: Pim Senior is bedoeld voor mensen zoals mijn moeder, met veel persoonlijke aandacht in een huiselijke sfeer.’’

Brabantse hoeve

Pim Senior heeft verschillende specialisten in dienst, zoals een orthopedagoog en verpleegkundigen. Verder wordt nauw samengewerkt met onder meer fysiotherapeuten, logopedisten en een ergotherapeut. Een appartement bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer. In de gezamenlijke ruimten kunnen bewoners bij elkaar komen om bijvoorbeeld samen televisie te kijken. Van der Veer is bijzonder goed te spreken over de samenwerking met Remmers Bouwgroep. "Ze zijn op mijn stoel gaan zitten en hebben vooral gekeken naar hoe je op de beste manier zorg kan verlenen in een gebouw.’’ Pim Senior heeft uiteindelijk de vorm gekregen van een Brabantse hoeve.

Groeiende vraag zorgwoningen

Met de bouw van Pim Senior wordt in mei 2020 gestart, de oplevering staat gepland in de zomer van 2021. Van der Veer zegt dat de vraag naar dergelijke zorgwoningen bijzonder groot is. En alleen maar groter wordt. "Het is verdrietig, maar het aantal mensen met dementie neemt in snel tempo toe: een verdubbeling tot 2040.’’ Volgens Alzheimer Nederland zijn er momenteel 270.000 mensen met dementie: in 2040 zijn dat er een half miljoen.


Plaats: Dorst
Opdrachtgever: Stichting Pim Senior
Ramingsgroep: 8 miljoen euro
Nummer: 529375


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Lees meer over