bouwbericht

Verdwenen NACO-huisje terug op zijn plek

bouwbreed 752

Verdwenen NACO-huisje terug op zijn plek

Het is een pareltje, het houten NACO-huisje. Dit rijksmonument werd precies een eeuw geleden gebouwd op betonnen palen van rederij Koppe. Momenteel ondergaat het een restauratie in opdracht van Stadsherstel Amsterdam. De buitenkant is klaar, de binnenkant moet nog.

Op dit moment bevindt het rijksmonument zich op een werf buiten Amsterdam, maar het komt in 2021 weer terug op de oude plek, aan de oevers van het IJ. In 2004 moest het huisje wijken vanwege grootschalige bouwactiviteiten achter het Centraal Station. Sindsdien stond het opgeslagen op een industrieterrein in Zaandam.

Het huisje, met een vloeroppervlakte van 140 vierkante meter, is gebouwd in 1919, in opdracht van J.G. Koppe’s Scheepsagentuur. Architect is Guillaime La Croix. “Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School”, zegt Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam. De opdrachtgever redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. In dit huisje – vlak achter het Centraal Station in Amsterdam op pier 7 – kochten passagiers van rederij Koppe kaartjes en liepen er vervolgens onderdoor, op weg naar de verschillende tramboten. “Wat het zo bijzonder maakt, zijn de vele Indonesische elementen”, vervolgt Van Heezik. Ze doelt onder meer op het oplopende dak met uitstekende punt. Het ontwerp is geïnspireerd op de zogenaamde Minangkabausehuizen op Sumatra, die een soortgelijk dak hebben. Het is een verwijzing naar de opkrullende hoorns van waterbuffels.

In jaren 60 kreeg het rijksmonument pas de huidige naam, toen het in bezit kwam van de scheepvaartafdeling van de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (NACO). Het huisje werd in 2004 op een ponton naar Zaandam verscheept. Rond het verwaarloosde huisje, aangetast door houtrot, is een steiger gebouwd. Aannemersbedrijf Leguit en Roos uit Monnickendam voert de restauratiewerkzaamheden uit.

De totale kosten van dit project bedragen circa 1 miljoen euro. Stadsherstel Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het Prins Bernhard Cultuurfonds betalen de restauratie, toch was er nog een tekort van 100.000 euro. Was, want via een crowdfundingsactie kwam het resterende bedrag binnen.

Stadsherstel werd in 1956 opgericht om de stad te redden, maar in de statuten stond al dat ze zich voor alle bijzondere gebouwen in Nederland zou mogen inzetten. In 2009 werd Stadsherstel Haarlem ingelijfd. Ze heeft in Haarlem momenteel 24 panden in bezit. Op dit moment wordt in Haarlem bijvoorbeeld gewerkt aan het Rosenstock-Huessy Huis. Een leegstaande vleugel van dit complex wordt bewoonbaar gemaakt, verder wordt het gehele complex straks verwarmd met aardwarmte. Stadsherstel gaat binnenkort bovendien een eerste aankoop doen in Leiden. Het gaat om de De Engelbertha hoeve. Verder wordt de Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep (Haarlemmermeer) onder handen genomen. In deze hoeve komen woningen voor ouderen met dementie.


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Stadsherstel Amsterdam
Ramingsgroep: 1 miljoen euro
Nummer: 788582


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel