bouwbericht

Stadhuis Groningen: van bastion naar plek voor iedereen

bouwbreed 532

Stadhuis Groningen: van bastion naar plek voor iedereen

Het stadhuis van de gemeente Groningen, een van de belangrijkste voorbeelden van het neoclassicisme in Nederland, ondergaat komende jaren een grote opknapbeurt. Het gaat om groot onderhoud, verduurzaming, optimalisering van werk- en vergaderruimten en – niet in de laatste plaats – het verbeteren van de representativiteit van het rijksmonument.

Wonen

Uitvoeren groot onderhoud / verduurzamen / optimaliseren van werk - en vergaderruimten / verbeteren representativiteit van het monumentale Stadhuis Groningen. Het werk omvat o.a. verplaatsen van de raadszaal van de begane grond naar de derde verdieping / het aardbevingsbestendig maken van de constructie. Architectenbureau Fritz participeert als drager van de vastgestelde restauratievisie en fungeert tevens als onderaannemer in de inschrijvingsfase. Voormalig Europese aanbesteding. Procedure:niet-openbaar.

GRONINGEN | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Op de beroemde Grote Markt in Groningen staat dit historische gebouw van meer dan 200 jaar oud. “Het pand is in de loop der jaren nogal sleets geworden. De laatste renovatie is gedaan in de jaren negentig, het is hoog tijd om te vernieuwen zodat we weer enkele decennia vooruit kunnen. Ook willen we het verduurzamen”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen.

Bureau Happel Cornelisse Verhoeven Architecten uit Rotterdam is verantwoordelijk voor ‘de ontwerpopgave van de revitalisering’, in samenwerking met architectenbureau Fritz, dat gespecialiseerd is in restauraties. De belangrijkste ingreep is de verhuizing van de raadzaal, aldus Van der Schaaf. “Die bevindt zich nu nog op de begane grond, maar verhuist naar de derde verdieping. De nieuwe raadzaal wordt straks bijna twee keer zo groot als de huidige zaal. Dat is ook nodig, het is nu te krap.” Omdat de stad de laatste jaren zo is gegroeid, is de raad per 1 januari 2019 ook gegroeid, van 39 naar 45 leden.

Wie de hoofdaannemer wordt, is nog niet bekend. “De definitieve tekeningen zijn bijna klaar, dan gaan we een aannemer selecteren via een aanbesteding. Als alles volgens planning verloopt, kan begin 2020 worden gestart met de werkzaamheden. De bouw neemt een jaar à anderhalf jaar in beslag”, aldus de wethouder.

Het huidige, carrévormige stadhuis heeft volgens de wethouder iets weg van een bastion, met veel dichte ramen op de begane grond. “We willen het gebouw veel toegankelijker maken voor de inwoners van de stad. Het atrium is ooit dichtgemaakt, maar dat gaan we weer terugbrengen in de oude staat.” Het centraal gelegen lichthof (atrium) is volgens hem straks weer een volwaardige binnenruimte die gebruikt kan worden als representatieve publieksruimte.

Het stadhuis is om meerdere redenen een bijzonder gebouw, aldus Van der Schaaf. Het beeldbepalende rijksmonument is in eerste instantie een van de belangrijkste voorbeelden van het neoclassicisme in Nederland. “En misschien ook leuk om te vertellen is dat dit pand het eerste gebouw is dat tot stand is gekomen na een prijsvraag onder architecten.” Deze prijsvraag was een idee van de initiatiefnemers burgemeester Van Iddekinge en professor Petrus Camper. Zij vonden dat het met de kwaliteit van de Nederlandse bouwkunst droevig was gesteld, vooral wat betreft de kennis van de ‘ware’ klassieke architectuur. Zo ontstond het idee voor een prijsvraag. Architect Husly won de prijsvraag in 1774, in 1792 maakte hij een versoberd ontwerp. In 1793 werd met de bouw begonnen, in 1810 werd het stadhuis uiteindelijk in gebruik genomen.

Het huidige stadhuis, dat tegenover de Martinitoren is gebouwd, is het resultaat van een bouwgeschiedenis met diverse elkaar opvolgende architectonische tijdlagen. Meerdere malen is het gebouw uitgebreid en aangepast.

De gevel en het dak worden gerestaureerd, de natuurstenen ornamenten worden hersteld. Houten geveldelen worden opnieuw geschilderd en de kroonlijst met timpaan worden weer in harmonie met elkaar gebracht. Het hoofdtrappenhuis wordt hersteld, net als de meeste overige ruimtes, zoals de trouwzaal, de hoofdentree en de zaal commissievergaderingen. Ook komen er enkele nieuwe liften.

Burgemeester en wethouders, de fracties en de ambtelijke top verhuizen dit najaar naar een tijdelijk onderkomen aan de Radesingel, ook in de binnenstad van Groningen. Als alles volgens plan verloopt, kan het vernieuwde stadhuis in 2021 weer de deuren openen.


Plaats: Groningen
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Ramingsgroep: 18 miljoen euro
Nummer: 499531


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel