bouwbericht

Nieuwe buren voor prinses Beatrix

bouwbreed 965

Nieuwe buren voor prinses Beatrix

Prinses Beatrix krijgt binnenkort eindelijk nieuwe buren. Haar nieuwe buren komen te wonen in De Oude Smidse, aan de Dorpsstraat 13-15 in Lage Vuursche. Door juridische procedures heeft het project veel vertraging opgelopen, maar intussen wordt er druk gebouwd.

Wonen

Renoveren, uitbreiden en verbouwen Rijksmonument De Smederij tot 3 appartementen / 6 garageboxen / bedrijfsruimte aan de Dorpsstraat. Project 'Royal Residence Lage Vuursche'. Project wordt casco opgeleverd. Makelaar treedt op namens Stichting ter behoud van Monumenten Lage Vuursche. Opleverdatum is een indicatie.

LAGE VUURSCHE | Uitvoering | € 1.000.000 - € 2.000.000

Het perceel aan de achterzijde van de Oude Smidse grenst aan een groenstrook met ruiterpad, daarachter ligt kasteel Drakensteyn, het kasteel waar de voormalige koningin woont.

Van der Zee Architecten uit Houten is verantwoordelijk voor het ontwerp en Knol Bouw uit Hasselt is aangetrokken als hoofdaannemer. Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche is opdrachtgever van dit project.

Het gebouw verrijst op de plek van een monumentale smederij, die deels bewaard is gebleven. De Oude Smidse – die eerder nog Royal Residence heette, maar een naamsverandering heeft ondergaan – bestaat uit twee grote appartementen, een geschakelde villa en een commerciële ruimte. Aan de achterkant komt een nieuw koetshuis, met ruimte voor zes auto’s. Het project zal casco worden opgeleverd.

De oude smederij met aanbouw – die zeven jaar leegstond – is in 2017 grotendeels tegen de vlakte gegaan, zegt makelaar Arjan van der Waaij van Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters uit Eemnes. Namens de opdrachtgever treedt hij op als woordvoerder van dit project. Het oorspronkelijke pand dateert van 1854, in het jaar dat smid Piet Vervat hier zijn smederij begon.

Het uitstekende gedeelte van het pand – waar ooit de smederij zat – is uiteindelijk behouden gebleven. Dit gedeelte wordt gerestaureerd en gerenoveerd. De rest is nieuwbouw, maar dan wel een exacte kopie van hoe het was, aldus Van der Waaij.

Eigenlijk had De Oude Smidse al klaar moeten zijn, vertelt de makelaar. “Door bezwaren en verschillende juridische procedures is veel later met de bouw begonnen dan gedacht. Ach, je weet nooit hoe het loopt, dat heb ik afgelopen jaren wel geleerd. Maar zoals het er nu uitziet, is het dit najaar klaar. Het is in elk geval een prachtig project waar veel over gepraat wordt in het dorp. Ga maar eens anoniem op een terrasje zitten hier, dan merk je het vanzelf. Het ligt midden in het dorp, op een unieke locatie. Niet voor niets is de belangstelling groot.”

De Dorpsstraat in Lage Vuursche is overdag – met name in de weekenden en wanneer de zon schijnt – een drukke straat, weet ook Van der Waaij. “Maar om zes uur ’s avonds is de straat weer uitgestorven, uitzonderingen daargelaten. De toekomstige bewoners zullen verrast zijn door de rust en ruimte aan de achterkant. Die verwacht je niet als je voor het pand staat.”

Volgens Van der Waaij wordt nu gewerkt aan de voorkant en de eerste verdieping. De kelders onder het pand zijn al klaar. “Het is de bedoeling dat het bouwhek aan de voorkant deze zomer kan worden verwijderd, dan ziet het er weer iets mooier uit.”

Het is nog niet bekend welke bestemming de commerciële ruimte precies krijgt, maar het wordt sowieso geen horeca. “Het is een geschikte plek voor iemand die een ambacht uitoefent. Denk aan goudsmid, maar er kan ook een barbershop in”, aldus Van der Waaij.


Plaats: Lage Vuursche
Opdrachtgever: Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche
Ramingsgroep: 1.8 miljoen euro
Nummer: 308749


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel