bouwbericht

Jeugdgevangenis te koop

bouwbreed 1298

Jeugdgevangenis te koop
Foto: Gemeente Zeist

De monumentale voormalige tuchtschool Eikenstein aan de Utrechtseweg 37 in Zeist staat te koop. Het gebouw is gelegen aan de belangrijke entree van Zeist. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het pand, heeft het monument te koop aangeboden.

Gezondheidszorg

Herontwikkelen monumentale voormalige tuchtschool 'Eikenstein' aan de Utrechtseweg 37. Het betreft een hoofdgebouw met twee dienstwoningen (gemeentelijk monument) met bestemming maatschappelijk, de gemeente Zeist is voornemens medewerking te verlenen aan herontwikkeling tot koop- en huurwoningen / zorgvoorzieningen en kleinschalige horeca. De totale oppervlakte van de kavel bedraagt 39.474 m2. Termijn voor ontvangst aanmeldingen is op 22 maart 2019 verlopen.

ZEIST | Initiatief | € 10.000.000 - € 50.000.000

De huidige bestemming van de voormalige jeugdgevangenis is maatschappelijk. ‘Ontmoeting centraal’, dat is het uitgangspunt van de nieuwe invulling van Eikenstein, aldus de gemeente Zeist. Door middel van een openbare inschrijving wordt het pand verkocht. Op 5 juli van dit jaar moeten de biedingen binnen zijn. Het moet een plek worden waar verschillende doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten. Voor Eikenstein wordt gedacht aan een flexibele invulling, die bestaat uit een combinatie van wonen, werken, recreatie, educatie, zorg, ontmoetingscentrum, kleinschalige horeca en een gezondheidscentrum. Naar verwachting zal in het najaar van 2019 bekend worden wie de herontwikkeling mag gaan uitvoeren.

De voormalige tuchtschool heeft een symmetrische opzet en is gebouwd in 1905. Architect W.C. Metzelaar maakte hiervoor het ontwerp. Naast het hoofdgebouw staan nog twee dienstwoningen. Het object is gebouwd in een voor die tijd typerende chaletstijl en is (deels) aangewezen als gemeentelijk monument. In 1987 en 2001 werd door Architecten Kollektief Heijdenrijk aan de zij- en achterkant van het hoofdgebouw diverse gebouwdelen toegevoegd, maar deze hebben geen monumentale status. Het gaat om een totale oppervlakte van bijna 40.000 vierkante meter.

Komende jaren gaat er veel gebeuren rond de Utrechtseweg Noord. Een aantal bedrijven vertrekt, grote stukken terrein komen vrij. “Voor Zeist een mooi moment om stil te staan bij de vraag hoe we dit gebied het liefst zouden willen inrichten”, aldus de gemeente in een persbericht. Het karakteristieke gebied wordt gekenmerkt door een groot aantal kantoorvilla’s, bovengemiddeld grote twee-onder-kap woningen en veel groen. Het gebied maakt deel uit van de Stichtse Lustwarande, een ‘snoer van landgoederen dat zich uitstrekt van Utrecht tot Rhenen’. Deze chique en hoogwaardige zone is gelegen op de overgang tussen de hoger en lager gelegen gebieden op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. De voormalige tuchtschool Eikenstein is gerealiseerd op het gelijk­namige, voormalige landgoed.

Naast de sluiting van Eikenstein heeft ook Rabofacet het gebied verlaten. Rabofacet ligt aan de Laan van Eikenstein en was het voormalige datacenter van de Rabobank. BPD en Rabobank Nederland hebben een koopovereenkomst gesloten. De ontwikkelaar is van plan om hier een sfeervolle woonomgeving te ontwikkelen. Er liggen plannen voor de ontwikkeling van circa 100 woningen. Het is echter nog niet bekend wanneer de woningen gerealiseerd zullen zijn. Volgens Dick Boekhout, ontwikkelingsmanager bij BPD, kunnen de eerste bewoners over enkele jaren hun intrek kunnen nemen. “De nieuwe woonomgeving op deze mooie groene locatie krijgt qua stijl en identiteit een typisch Zeists gevoel. Met stakeholders die nauw zijn betrokken bij de plaatselijke ontwikkelingen gaan wij deze identiteit bepalen.”

De Utrechtseweg zelf wordt ook aangepakt. Dat is volgens de gemeente nodig door de verwachte groei van het verkeer: in 2025 nemen de files in meerdere richtingen toe, aldus verkeersvoorspellers. Daarom wordt onder meer de kruising tussen de Utrechtseweg, Kromme-Rijnlaan en De Dreef breder gemaakt.


Plaats: Zeist
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Raming: 18 miljoen
Nummer: 523189


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel