bouwbericht

Gemeentehuis Dronten op de schop

bouwbreed 344

Gemeentehuis Dronten op de schop
Fotograaf: Dick van de Graaf

Hij is gebouwd in 1981 en heeft de status van gemeentelijk monument: het gemeentehuis van Dronten. Dit pand aan De Rede 1 – ontworpen door P.H. Tauber – ondergaat komende jaren een grondige renovatie. “Het pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo is het een gebouw zonder mechanische ventilatie en zonder koeling”, zegt projectmanager Pieter van Kruistum van de gemeente Dronten.

Wonen

Renoveren / herindelen / verduurzamen gemeentehuis aan De Rede 1. De indeling van de kantoorruimten / publieke functies zijn ouderwets en zijn aan vernieuwing toe. De raadszaal wordt ook vernieuwd / er worden nieuwe fractiekamers gecreëerd. Naar verwachting start de gedeeltelijke sloop eind november 2019 en worden afgerond in februari 2020

DRONTEN | Gegund | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het pand wordt volledig gerenoveerd en gasloos gemaakt. De entree wordt aangepast, maar verder blijft de buitenkant gelijk. Het interieur gaat echter volledig op de schop, aldus van Kruistum. “Alle gemetselde binnenwanden worden gesloopt. We gaan het pand licht, open en modern maken.”  Het gebouw wordt voorzien van de modernste installaties, ook komen er zonnepanelen op het dak en het parkeerterrein.

Er is gekeken naar de optie een nieuw gemeentehuis te bouwen, maar deze optie bleek te duur en nieuwbouw ten opzichte van renovatie is zeker niet duurzaam en circulair. Renoveren kost 24 miljoen euro, nieuwbouw minimaal 30 miljoen euro.

Het project rond de (Europese) aanbesteding is onlangs afgerond. Aannemersbedrijf Bramer uit Vriezenveen is gekozen tot aannemer, Lomans Amersfoort is verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie. Van Kruistum BV Leersum is verantwoordelijk voor het  projectmanagement en INBO Woudenberg is de architect van dit project.

Alle ambtenaren verhuizen nog dit jaar naar een tijdelijk onderkomen elders in Dronten. Het is de bedoeling dat in november wordt begonnen met de renovatiewerkzaamheden. Als het goed is, kan  het vernieuwde gemeentehuis in het eerste kwartaal van 2021 in gebruik worden genomen.

Stond dit gebouw in een andere stad in Nederland, dan had het volgens van Kruistum  mogelijk (nog) niet de status van een gemeentelijk monument gehad. “Maar voor de polder is dit wel echt een bijzonder gebouw. Vergelijk het maar met de pionierswoningen in de polder: qua bouwstijl zijn ze misschien niet zo bijzonder, maar omdat het de allereerste huizen waren, zijn ze juist wel bijzonder.”

De wijdte van het nieuwe land was voor architect Tauber het uitgangspunt voor de bouw van het gemeentehuis. ‘Wanneer bewoners naar het hart van de gemeente komen, moeten zij iets vinden dat een zekere beslotenheid heeft tegenover al die openheid. Een zekere warmte die dichtbij de mensen staat’. De luifel boven de ingang van het gemeentehuis is beschut en ontvangt de bezoekers. Het samenspel van horizontaal en verticaal is kenmerkend voor de vormgeving, aldus Flevoland Erfgoed.

Op de begane grond, in de centrale hal, is de receptie. Daarnaast liggen de raadzaal en trouwzaal. Burgemeester en wethouders hebben werkplekken op de eerste verdieping, op de tweede en derde verdieping werken ambtenaren. In 1988 is op de toren van het gemeentehuis een carillon gemaakt.


Plaats: Dronten
Opdrachtgever: Gemeente Dronten
Ramingsgroep: 24 miljoen euro
Nummer: 506856


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel