bouwbericht

Herdenkingsplaats onder de grond

bouwbreed 11

Herdenkingsplaats onder de grond

Op de Britse en Canadese begraafplaats aan de Ruytershoven in Bergen op Zoom wordt een ondergrondse herdenkingsplek gebouwd. Tussen de twee erevelden worden de militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in De Slag om de Schelde. De 2400 militairen die daar zijn begraven, krijgen straks een gezicht in het Bezoekers Informatie Centrum

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen ondergronds educatief- / bezoekercentrum t.b.v. de Engels-Canadese Begraafplaats aan de Ruytershoveweg 1. Tevens wordt de oprijlaan vernieuwd. Startdatum is fictief. Het doel is om het centrum in 2021 te openen. Project 'Bezoekers informatie Centrum (BIC)'

BERGEN OP ZOOM | Ontwerp | € 1.000.000 - € 2.000.000

Dit project is een initiatief van Stichting Bevrijding Brabantse Wal en diverse omliggende gemeenten. Op dit moment ontbreekt er bij de erevelden een officiële plek om te herdenken. Door de komst van een Bezoekers Informatie Centrum (BIC) zal een eenheid ontstaan op de begraafplaats.

RO&AD Architecten werkten naar aanleidng van alle ingeleverde ideeën een eerste schets uit. De veiligheid van de bezoekers was een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Het was daarom ook noodzakelijk een nieuwe indeling te maken voor de vrij drukke Ruyters­hovenweg waaraan de begraafplaats ligt.

Bij de start van de bouw worden als eerste palen in de grond geboord, waarop het betonnen ‘dak’ wordt gestort. In dit dak komen uitsparingen voor bomen en lichtgaten. De uitsparingen zijn bestemd voor bomen die blijven staan, maar er worden ook bomen verwijderd om lichtgaten te creëren. Het dak biedt later onder andere ruimte voor ceremonies. Onder deze constructie wordt een diepe kuil gegraven, waarin het BIC wordt gerealiseerd. Er ontstaat een ondergrondse plek met een ingang vanaf de Ruytershovenweg; de uitgang komt aan de andere kant. Zo wordt er een doorgaande route gecreëerd naar de plek waar de militairen vroeger werden verdeeld over de twee erevelden. Op de plaats waar men boven de grond komt, is een grote open cirkel gemaakt. Deze wordt ook uitgespaard in het beton. Via de grote open plek komt het daglicht het BIC binnen. Eventueel kunnen er op het materiaal dat de cirkel afsluit, gezichten van de militairen worden afgebeeld. De wanden blijven bestaan uit natuurlijk materiaal (aarde), dat de ervaring van herdenken onder de grond compleet maakt. Het BIC blijft een open ruimte en biedt daardoor de mogelijkheid om het vrij in te delen. Alle faciliteiten krijgen een vaste indeling, evenals een aparte ruimte om foto- en filmmateriaal te tonen. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat de ruimten indien nodig afsluitbaar moeten zijn.

De kosten van het project worden geraamd op 1,5 miljoen euro. Hiervan is een half miljoen via een fonds zo goed als geregeld. Voor dit project is de Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom opgericht.

Het is mogelijk dit project te sponsoren, informatie daarover kunt u vinden op de website van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Als de financiering het toelaat, wordt het BIC eind 2020 geopend.


Plaats: Bergen op Zoom
Opdrachtgever: Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom
Ramingsgroep: 1,5 miljoen euro
Nummer: 522374


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel