bouwbericht

Kampen hervat bouw parkeergarage Buitenhaven na jaar stilstand

bouwbreed 1437

Kampen hervat bouw parkeergarage Buitenhaven na jaar stilstand

Na ruim een jaar stilstand kan de bouw van parkeergarage Buitenhaven in Kampen worden hervat. Op deze locatie – op een steenworp afstand van de IJssel – bevond zich vroeger een gasfabriek. Naar aanleiding van berichten in de media heeft de Inspectie SZW de bouw van de parkeergarage in januari 2017 stil gelegd: tijdens heiwerkzaamheden zouden bouwvakkers ziek zijn geworden als gevolg van gassen en dampen die naar boven zouden zijn gekomen. Ook werden de trillingswaarden met de toegepaste methode overschreden, aldus de gemeente.

Winkels en parkeren

Bouwen parkeergarage 'Buitenhaven' met 223 parkeerplekken verdeeld over 2 lagen aan de Noordweg / De Hagen / Oranjesingel. Duurzaam project vanwege zonnepanelen / energieneutraal bouwen. Bouw is eind 2016 stilgelegd wegens gezondheidsklachten bouwvakkers. Er is nu een nieuwe heipalenmethode bedacht. De bouw is week 36 2018 weer hervat.

KAMPEN | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

In opdracht van de gemeente Kampen zijn afgelopen periode verschillende onderzoeken geweest en is een nieuw uitvoeringsplan gemaakt op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De Inspectie SZW heeft het nieuwe plan bekeken en is tevreden: de bouwstop kan worden opgeheven. Er is onder meer gekozen voor een nieuwe, trillingsarme palenmethode: de palen worden niet geheid, maar geboord. De gemeenteraad heeft 1,9 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. De garage, aan de rand van het stadscentrum, biedt plek aan 223 auto’s.

Bouwbedrijf Hegeman – hoofdaannemer van dit project – begint volgende week met de voorbereidende werkzaamheden. Eind februari worden de resterende funderingspalen ingebracht. Dit neemt ongeveer tien dagen in beslag, aldus de gemeente.

Omwonenden maakten zich ook zorgen over hun gezondheid. Daarom heeft de gemeente vorige week een inloopbijeenkomst verzorgd. Daarbij waren vertegenwoordigers van onder meer politie, GGD en onderzoeksbureau Tauw aanwezig om eventuele zorgen weg te nemen.

Wethouder Geert Meijering spreekt van een heftig jaar, in het bijzonder voor de omwonenden. ,,Het was een jaar waarin we met alle partijen steeds hebben toegewerkt naar een veilige, verantwoorde en tegelijk zo’n spoedig mogelijke herstart van de bouw.’’ Hij spreekt met gemengde gevoelens, maar is blij dat er eindelijk een einde komt aan de onduidelijkheid en onzekerheid voor omwonenden. Hij baalt van de kosten die 1,9 miljoen hoger uitvallen dan was voorzien. ,,We moeten echter door de zure appel heen bijten. Het is niet anders, de bouw moet worden hervat’’, liet hij tijdens de inloopbijeenkomst weten.

Omwonenden ontkomen er niet aan dat ze overlast gaan ervaren, vervolgt de wethouder. ,,De straatjes zijn smal, we bouwen op een postzegel. Overlast is nooit helemaal te voorkomen, maar doen er wel alles aan om die te beperken.’’

Als alles volgens planning verloopt, kan de garage eind 2018 in gebruik worden genomen.


Plaats: Kampen
Opdrachtgever: Gemeente Kampen
Ramingsgroep: 2.4 miljoen euro
Nummer: 296371


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel