bouwbericht

Voormalige Wasserij op Defensie-eiland Woerden: wonen en horeca

bouwbreed 686

Voormalige Wasserij op Defensie-eiland Woerden: wonen en horeca

De voormalige Wasserij mét schoorsteen op het Defensie-eiland in Woerden krijgt een nieuwe functie: wonen en horeca, in combinatie met cultuur. Op de eerste verdieping van de Wasserij, waar vroeger onder meer legertenten werden gereinigd, komen drie ruime appartementen. Op de begane grond komen twee horecabedrijven met cultuurfunctie.

Wonen

Renoveren / transformeren vml. defensiewasserij 'De Wasserij' tot restaurant met 3 koopappartementen op het Defensie eiland. Onderdeel fase 2 / Midden.

WOERDEN | Uitvoering | € 500.000 - € 1.000.000

Het in onbruik geraakte Defensie-eiland aan de Wilhelminaweg wordt momenteel herontwikkeld. In totaal verrijzen hier meer dan 240 woningen en een aantal culturele voorzieningen. Een paar karakteristieke gebouwen, zoals De Wasserij, worden opgeknapt.

Wassen, drogen, spoelen, repareren en opslaan

De geschiedenis van het Defensie-eiland begint in 1873, met de vestiging van het Centraal Magazijn van Kleding en Uitrusting in het kasteel van Woerden. Dit Centraal Magazijn breidde zich in het begin van de twintigste eeuw uit naar het eiland in de Singel en werd zo een belangrijke werkgever in Woerden. In 1980 vertrok het magazijn uit het kasteel en werden alle werkzaamheden naar het eiland verplaatst. Het werd met name gebruikt voor het wassen, drogen, spoelen, repareren en opslaan van militaire goederen van textiel (uniformen en tenten), door de afdeling Intendance van de Koninklijke Landmacht. Sinds het einde van de jaren negentig zijn de gebouwen niet meer in bedrijf.

Rijke detaillering

De Wasserij, gebouwd in 1916, is een gemeentelijk monument en geldt al blikvanger van het Defensie-eiland. Het markante gebouw is ontworpen door majoor-ingenieur der genie Van Wely en moet de levendige ontmoetingsplek van de buurt worden. ,,Door zijn eenvoud en rijke detaillering is het een heel bijzonder gebouw’’, zegt architect Martijn Tromp van TOBA architecten uit Bodegraven. Tromp is nauw betrokken bij de ‘vernieuwbouwing’ van dit pand. De gevels moeten worden opgeknapt, ook is herstel van de fundering nodig.

Het gaat om ruime vierkamer appartementen met oppervlaktes tussen de 123 en 139 vierkante meter. Elk appartement krijgt een ruim dakterras. Er is nog één horeca-unit beschikbaar, aldus Tromp. Hij verwacht dat nog dit jaar kan worden begonnen met de funderingswerkzaamheden. De renovatie neemt ongeveer een jaar in beslag. ,,Met kerst volgend jaar moet alles draaien’’, aldus Tromp.


Plaats: Woerden
Opdrachtgever: De Wasserij vof
Ramingsgroep: 600.000 euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels