bouwbericht

Snelfietsroute MaasWaalpad krijgt fietsbrug over de Maas

bouwbreed Premium 1079

Snelfietsroute MaasWaalpad krijgt fietsbrug over de Maas

MaasWaalpad, dat is de naam van de binnenkort te realiseren snelfietsroute tussen Cuijk en Nijmegen. Het belangrijkste onderdeel van deze fietsroute is een nieuwe fietsbrug over de Maas.

Door de aanleg van de brug kunnen fietsers rechtstreeks oversteken van Cuijk naar Mook en omgekeerd, zonder te hoeven omfietsen via de A73-brug (ruim twee kilometer om) of de oversteek met het pontje te maken (een kilometer om, plus eventuele wachttijd). De snelfietsroute sluit aan op Heyendaal, de grootste werklocatie in de provincie Gelderland. Het veer tussen Cuijk en Middelaar blijft in de vaart, omdat deze veerverbinding een belangrijke economische en sociale functie vervult.

Zonder pijlers

De fietsbrug komt op maximaal veertig meter van de spoorbrug over de Maas te liggen. De spoorbrug is niet stevig genoeg om een extra gewicht van een fietsstrook te dragen, zo is berekend. Het wordt een brug zonder pijlers, zodat het water vrij kan doorstromen.

De fietsroute tussen Cuijk en Nijmegen wordt in totaal zo’n 2,5 kilometer korter, bovendien krijgen fietsers op de snelfietsroute zo veel als mogelijk voorrang op autoverkeer. Snelfietsroutes hebben glad asfalt, zo min mogelijk obstakels en goede verlichting. De route maakt gebruik van bestaande fietspaden, ook worden er nieuwe fietspaden of fietsstraten aangelegd. Bij Cuijk komt bijvoorbeeld een heel nieuw fietspad van de rand van het dorp naar de nieuw te bouwen brug.

Meerjarig onderhoud

De aanbestedingsprocedure voor de aanleg van de brug is onlangs gestart. Partijen die belangstelling hebben, kunnen zich tot 23 november inschrijven. De scope van deze opdracht omvat het ontwerpen, de aanleg én het meerjarig onderhoud van de brug voor de duur van minimaal 25 jaar.

Bij de totstandkoming van het MaasWaalpad is een groot aantal partijen betrokken: de gemeenten Nijmegen, Cuijk, Heumen, Mook en Middelaar, de provincies Brabant, Limburg en Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond.

De fietsbrug is naar verwachting in het voorjaar van 2020 klaar.


Plaats: Cuijk
Opdrachtgever: gemeente Cuijk en provincie Gelderland
Ramingsgroep: 12 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel