bouwbericht

BOEi gaat weer oude zuivelfabriek opknappen

bouwbreed 1671

BOEi gaat weer oude zuivelfabriek opknappen

De oude melkfabriek in het Groningse gehucht Laude krijgt een nieuw leven. Non-profit ontwikkelaar BOEi, een organisatie die zich bezighoudt met het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed, wil het pand kopen en opknappen. De gemeente Vlagtwedde, waar Laude onder valt, stelt 300.000 euro beschikbaar. BOEi is eerder betrokken geweest bij de restauratie van Zuivel- en Kaasfabriek de Venen in het Drentse Kolderveen.

Wonen

Restaureren melkfabriek in buurtschap Laude aan de Ter Apelerstraat 16. BOEi koopt de melkfabriek van Stichting Zuivelfabriek Laude, na de restauratie kan het pand beschikbaar komen voor verhuur aan regionale ondernemers en zijn er plannen voor een bierbrouwerij en een Proeflokaal . De gemeente verstrekt een lening van 300.000 euro.

SELLINGEN | Initiatief | € 500.000 - € 1.000.000

De melkfabriek in Laude ligt aan de beek de Ruiten-Aa. In het open landschap van het dal valt het grote industriële monument meteen op, aldus BOEi. De zuivelfabriek in Laude werd in 1898 opgericht door de landbouwvereniging uit Sellingen, een dorpje verderop. De huidige melkfabriek is er in 1938 bij gebouwd. Tot 1970 werd hier Edammer kaas gemaakt, vervolgens is er nog enkele jaren melk ingenomen. Voor de kaasliefhebbers onder ons: de fabriek in Laude is bekend vanwege de uitvinding van het zogenaamde Laudevat, een kunststof vat voor de bereiding van kaas.

Wasserij en garage

De zuivelfabriek sloot in 1976 definitief de deuren. Sindsdien heeft het fabrieksgebouw meerdere functies gehad, zoals een wasserij en een garage met tweedehands auto’s. Iemand heeft ook nog geprobeerd om er geitenmelk te verwerken, maar deze poging strandde.

Fiets- en wandelroutes

De voormalige zuivelfabriek staat al een tijdje leeg en is aan het verpauperen. Inwoners van het gehucht wilden erger voorkomen en richtten vervolgens een stichting op: Stichting Melkfabriek Laude. De stichting – die niet in staat was om het complex zelf te verwerven – heeft vervolgens BOEi benaderd. BOEi stelt nu voor om het complex stap voor stap te herbestemmen, ‘zodat effectief geïnvesteerd wordt’. Door de ligging – aan het beekdal Ruiten-Aa – kan de fabriek een belangrijk knooppunt worden voor fiets- en wandelroutes. Het is nog niet bekend welke functies het industriële monument na de renovatie krijgt. BOEi doet wel een paar suggesties, zoals brasserie, bierbrouwerij, een multifunctionele ruimte voor theater, congressen en vergadering. Zelfs een kaasmakerij behoort tot de mogelijkheden…


Plaats: Laude
Opdrachtgever: BOEi
Ramingsgroep: 800.000 euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel