bouwbericht

Kulturhus wordt de nieuwe spil van Nieuwleusen

bouwbreed Premium 899

Kulturhus wordt de nieuwe spil van Nieuwleusen

De Spil, dat is de naam van het vlak na de zomer te realiseren kulturhus in het Overijsselse dorp Nieuwleusen (gemeente Dalfsen). Deze naam is niet voor niks gekozen: de voorziening – met plaats voor welzijn, onderwijs, cultuur en sport – komt op een centrale plek in het dorp, precies op de grens van Noord- en Zuid-Nieuwleusen.

Onderwijs

Bouwen Kulturshus WOC Campus Nieuwleusen 'De Spil' op locatie voormalige Rabobank aan de Burgemeester Backxlaan 257. Betreft een Engineering & Build opdracht. Werk omvat o.a. bouwkundige werkzaamheden / installatiewerkzaamheden. Betreft voormalige Europese aanbesteding. Procedure: niet-openbaar.

NIEUWLEUSEN | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 50.000.000

De Spil verrijst op de plek van de voormalige Rabobank. LKSVDD architecten uit Enschede is verantwoordelijk voor het ontwerp, Jansman Bouw uit Luttenberg is aangetrokken als aannemer.

Het in 2014 in onbruik geraakte bankgebouw wordt volledig geïntegreerd in de nieuwbouw, zegt projectleider Piet la Roi van de gemeente Dalfsen. Voor de gevel is gekozen voor rode bakstenen en wit stucwerk in gevlochten motief.

Draagvlak

Dit project kent volgens hem een hele lange aanloop. ,,De eerste ideeën voor een kulturhus in Nieuwleusen dateren al van 2006. Er zijn verschillende plannen geweest, maar geen enkel plan kwam daadwerkelijk van de grond. Met de aankoop van het pand van de Rabobank ging het in één keer lopen: meerdere partijen wilden meedoen en er ontstond draagvlak onder de bevolking.’’

De Spil krijgt twee sporthallen en gaat De Schakel vervangen, het even verderop gelegen sportcomplex. Beide hallen worden even groot; één hal krijgt echter een tribune. De Schakel gaat uiteindelijk tegen de vlakte. Ander onderdeel van het kulturhus is een dependance van het Agnieten College, met plek voor ruim 200 leerlingen. Verder komen er onder meer een bibliotheek, een ‘buurtkamer’ met dagopvang, de welzijnsorganisatie en een speelgoedbank. Ook jongerenwerk krijgt een plek in het nieuwe gebouw.

Gasloos

In september wordt begonnen met de bouw van De Spil, aldus La Roi. Het wordt volgens de projectleider een energiearm gebouw. ,,Als gemeente willen we een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Energieneutraal lukt waarschijnlijk net niet, maar het is wel ons streven.’’ Het gebouw is gasloos, op het dak van de sporthallen komen zonnepanelen.

Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe, multifunctionele accommodatie in juni 2018 in gebruik worden genomen.


Plaats: Nieuwleusen
Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen
Ramingsgroep: 11.5 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel