bouwbericht

Polaris Groningen: bestand tegen bevingen

bouwbreed 1235

Polaris Groningen: bestand tegen bevingen

Hij wordt 65 meter hoog, telt 207 tweekamerappartementen en is – uiteraard – aardbevingsbestendig: Polaris, aan de Pleiadenlaan in de Groningse wijk Paddepoel. In opdracht van Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland, begint bouwbedrijf Van Wijnen medio 2017 aan de bouw van dit appartementencomplex voor jongeren.

Wonen

Bouwen appartementencomplex met 207 jongerenappartementen (huur) verdeeld over 2 torens (65 m en 20 m) op locatie gesloopte Rabotoren aan de Pleiadenlaan 2 in de wijk Paddepoel. Project 'Polaris'. Sloop Rabotoren uitgevoerd door Steenhuis. Toren zal aardbevingsbestendig gebouwd worden.

GRONINGEN | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

De nieuwbouw in Paddepoel bestaat uit twee torens van 65 en 20 meter hoog. Van Ringen Architecten uit Groningen is verantwoordelijk voor het ontwerp.  Het complex verrijst op de plek waar tot voor kort de markante Rabotoren stond. Deze toren, gebouwd in het begin van de jaren zeventig, is onlangs gesloopt. Transformatie van dit gebouw bleek technisch en financieel niet mogelijk, daarom heeft Lefier gekozen voor sloop en nieuwbouw.

Speciaal ontworpen baksteen

Om het nieuw te bouwen complex aardbevingsbestendig te maken, wordt gebruik gemaakt van een speciaal voor dit project ontworpen baksteen, zegt projectmanager vastgoedrealisatie Kees van den Berg van Lefier. Dat is gedaan in samenwerking met Strating, een baksteenfabrikant uit Oude Pekela. Van den Berg: ,,Het gaat om een baksteen die een stukje lichter is dan een normale baksteen. Op die manier hebben we ook minder wapening nodig. Hoe minder massa, hoe beter.’’

Base isolation

Verder is het gebouw volgens Van den Berg zo symmetrisch mogelijk ontworpen, dus zonder uitstulpingen. De kern is solide, met repeterende plattegronden. Bovendien wordt gebouwd op basis van ‘base isolation’, een aardbevingsbestendige techniek waarbij het gebouw min of meer wordt losgekoppeld van de ondergrond. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee betonnen funderingsplaten (ook wel schijven genoemd) met daartussen zogenaamde ‘sliders’: op deze manier kan de onderste funderingsplaat de eerste trillingen van een beving opvangen, aldus Van den Berg.

De tweekamerappartementen in Polaris hebben een oppervlakte van circa 45 vierkante meter, met een aparte slaap- en badkamer. De doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 18 en 29 jaar, dus starters op de woningmarkt.

Het complex wordt bovendien aangesloten op Warmtestad van de gemeente Groningen. Met andere worden: Polaris wordt een gasloos complex, ongetwijfeld tot tevredenheid van álle Groningers …


Plaats: Groningen
Opdrachtgever: Lefier
Ramingsgroep: 15 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel