bouwbericht

Heijmans werkt aan gebiedsontwikkeling Kanaleneiland Utrecht

bouwbreed 266

Heijmans werkt aan gebiedsontwikkeling Kanaleneiland Utrecht

Heijmans is begonnen met de bouw van 235 appartementen aan de Churchilllaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hiervoor hebben Vesteda en Heijmans een turnkey overeenkomst gesloten.

Wonen

Bouwen 235 vrije sector huurappartementen a.d. Churchilllaan in Kanaleneiland.

UTRECHT | Gegund | € 5.000.000 - € 10.000.000

De appartementen zijn bedoeld voor de vrije verhuur aan jonge starters op de woningmarkt, laat een woordvoerder van Heijmans weten. Klunder Architecten uit Rotterdam heeft het appartementencomplex ontworpen. Dit complex maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling van Kanaleneiland. Het is de bedoeling dat de woningen in 2018 worden opgeleverd.

Veilig en leefbaar

De gemeente Utrecht, woningcorporaties Portaal en Mitros en Heijmans werken als sinds 2002 aan structurele verbeteringen van Kanaleneiland: de wijk moet weer leefbaar en veilig worden. Deze wijk is gebouwd tussen 1958 en 1964, met circa 7000 woningen voor 13.000 mensen. De woningnood was in die jaren bijzonder hoog, efficiency stond voorop.

In de jaren tachtig ging het bergafwaarts met Kanaleneiland, in 2000 kreeg het de status van probleemwijk. De gemeente, Heijmans en de woningcorporaties hebben de handen vervolgens ineengeslagen. Het is een gebied waar mensen uit 150 verschillende culturen met elkaar samenwonen, studeren, werken en recreëren.

Kloppend hart

Voor de verbetering van de wijk zijn zes deelplannen gemaakt. In deelplan 1 zijn nieuwe woonblokken gebouwd met autovrije binnenstraten. Deelplan 2 bestond uit de realisatie van een nieuw ROC. Deelplan 3 is het maatschappelijke, kloppende hart van Kanaleneiland geworden, met maatschappelijke voorzieningen, woningen en bedrijven. Deze deelplannen zijn intussen nagenoeg afgerond.

Licht, lucht en ruimte

De bouw van de 235 appartementen voor starters op de woningmarkt is onderdeel van het gecombineerde deelplan 4 en 5, aan de voet van de Prins Clausbrug. Dit deelplan bestaat verder uit 22 nieuwe eengezinswoningen, twintig kluswoningen en de renovatie van 540 appartementen in portiekflats rondom vier binnentuinen. Bij de renovatie van deze vierlaagse flats wordt veel geïnvesteerd in licht, lucht en ruimte.

De bergruimtes op de begane grond van deze portiekflats zijn/worden bijvoorbeeld verwijderd: Heijmans vervangt deze bergingen door woningen, met grote glazen puien en een tuin. Het draagt bij aan het gevoel van veiligheid, zo is het idee. Het laatste deelplan betreft de vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Heijmans
Ramingsgroep: 13 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel