bouwbericht

Crematorium Ommeland en Stad: icoonproject Drenthe

bouwbreed 348

Crematorium Ommeland en Stad: icoonproject Drenthe

Een icoonproject voor de provincie Drenthe, dat moet het nieuwe Crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde volgens de Drentse Energie Organisatie worden.

Bedrijven en logistiek

Bouwen crematorium 'Ommeland en Stad' Borchsingel 47. Duurzaam project vanwege zonnepanelen.

EELDERWOLDE | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

Eelderwolde ligt vlak onder de stad Groningen en ligt in de gemeente Tynaarlo. Het gebouw en het omliggende terrein worden volgens het duurzaamheidscertificaat BREEAM gebouwd. De energieorganisatie is medefinancier van het zes miljoen euro kostende project. De Drentse Energie Organisatie is het Energiefonds van de provincie en heeft als doel de energietransitie te versnellen.

Warme woonkamer

In opdracht van Respectrum Crematoria BV is BAM Bouw en Techniek Regio Noord begin deze maand officieel begonnen met de bouw van het nieuwe crematorium aan de Borchsingel. BAM is ook verantwoordelijk voor het meerjarig onderhoud, inclusief de energie-exploitatie door BAM Energy Systems. A&E Architecten heeft het crematorium ontworpen, terwijl buro Hollema het bijbehorende landschapsplan heeft ontwikkeld. De bouw neemt circa acht maanden in beslag.

Het gebouw heeft een oppervlakte van zo’n 1900 vierkante meter en telt één bouwlaag. Het crematorium beschikt over een grote ceremonieruimte, twee condoleanceruimtes, verschillende opbaarkamers en een familiekamer. De familiekamer en de ontvangstruimte hebben een ‘warme woonkamer sfeer’ en bieden uitzicht op het landschap. Verder wordt het crematorium voorzien van de meest duurzame en modernste technische faciliteiten, laat Respectrum weten.

Het crematorium wordt gerealiseerd ten noorden van de wijk Ter Borch in Eelderwolde, niet ver van de A7. Het crematorium wordt volgens wethouder Nina Hofstra van de gemeente Tynaarlo ‘een prachtig park van maar liefst vier hectare groot’. ,,Het vormt een kwalitatief hoogwaardige overgang tussen het noordelijke Businesspark Ter Borch en de woonwijk Ter Borch.’’ Met het park Ommeland en Stad – dat vrij toegankelijk is – komt er volgens haar een voorziening die in een grote behoefte voorziet. Het verzorgingsgebied omvat niet alleen de gemeente Tynaarlo, maar ook omliggende gemeenten als Noordenveld, Leek, Grootegast, Zuidhorn, Marum, Haren en Groningen.

Respectrum Crematoria is actief in de Nederlandse en Duitse uitvaartbranche. Het bedrijf heeft onlangs de dienstverlening van Begrafenis- en Crematievereniging ‘Dokkum en Omstreken’ overgenomen. Deze overname in Dokkum gaat gepaard met een verbouwing van het huidige pand en de aanbouw voor een nieuw crematorium.


Plaats: Eelderwolde
Opdrachtgever: Respectrum Crematoria BV
Ramingsgroep: 6 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel