bouwbericht

Bioscoop in centrum Zwolle maakt plaats voor appartementencomplex

bouwbreed 407

Bioscoop in centrum Zwolle maakt plaats voor appartementencomplex

De voormalige bioscoop Pathé De Kroon aan het Gasthuisplein in het historische centrum van Zwolle maakt plaats voor 39 appartementen. Op de begane grond komt circa 500 vierkante meter beschikbaar voor commerciële voorzieningen.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Transformeren / verbouwen vml. bioscoop tot 39 huurappartementen / commerciële ruimten in de plint / parkeerdek met daarbovenop een daktuin aan het Gasthuisplein. Project 'De Kroon'. Contact verloopt via Urban Estate. Sloopwerkzaamheden Pathé bioscoop zijn uitgevoerd door Scheffer Groep.

ZWOLLE | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

De bioscoop sloot in december vorig jaar de deuren: Pathé liet een nieuwe (lees: grotere) bioscoop met negen zalen bouwen aan de Pannenkoekendijk, aan de rand van het centrum van de stad. Deze maand is Van Wijnen Zwolle geselecteerd als bouwende partner.

Transformatie

Herontwikkeling De Kroon BV, de eigenaar van het vrijgekomen pand aan het Gasthuisplein, heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar een mogelijke transformatie van de voormalige bioscoop, zegt projectontwikkelaar Myron Jacobs van Urban Estate. ,,Er is uitgebreid gekeken naar mogelijkheden voor een andere bestemming van het pand, maar de ideeën bleken niet uitvoerbaar. De bioscoop telde vier zalen, die bleken toch te groot. Ook de indeling was niet handig.’’ De zalen waren verspreid over meerdere verdiepingen, aldus Jacobs.

Enorme tafel

Uiteindelijk is besloten voor nieuwbouw, ook al verdwijnt niet alles: de bioscoop is afgebroken tot de eerste verdieping. Jacobs: ,,De fundering van de eerste bouwlaag is een betonnen plaat, vergelijk het maar met een enorme tafel. Die plaat blijft behouden en gaan we gebruiken als fundering voor de nieuwbouw. Om daar niet al te veel gewicht op te leggen, hebben we gekozen om veel hout te gebruiken, in combinatie met staal.’’

Open kaart

Mede doordat het project in de binnenstad wordt gerealiseerd, is het volgens Jacobs een complex project. ,,Gelukkig merken we dat er genoeg draagvlak is. Sterker, er zijn nul bezwaren binnen gekomen. We hebben vanaf het allereerste begin open kaart gespeeld met omwonenden en ondernemers: ze zien dat dit project van toegevoegde waarde is voor het onlangs opgeknapte Gasthuisplein.’’

Bij de selectie van de aannemer is specifiek gekeken naar partijen die lokaal betrokken zijn. ,,De combinatie van werken in je ‘achtertuin’ en de complexiteit van binnenstedelijk bouwen maakt dat we met Van Wijnen een meer dan geschikte partner hebben geselecteerd.’’

Binnentuin

Scheffer Groep uit Wezep heeft de voormalige bioscoop met casino-achtige uitstraling intussen gesloopt. Van Wijnen begint in juli met de bouw van de appartementen. De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2018. MONK Architecten uit Utrecht is verantwoordelijk voor het ontwerp van het complex.

Het gaat om 39 middeldure huurappartementen. Twaalf appartementen hebben een oppervlakte tussen de 70 en 100 vierkante meter; 17 appartementen zijn kleiner dan 50 vierkante meter en zijn vooral geschikt voor starters op de woningmarkt. Bewoners krijgen straks de beschikking over een gezamenlijke binnentuin.


Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Herontwikkeling De Kroon BV
Ramingsgroep: 3,1 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel