bouwbericht

‘Frank is een Binck’: stoer en groots herbouwproject Den Haag

bouwbreed 432

‘Frank is een Binck’: stoer en groots herbouwproject Den Haag

‘Frank is een Binck’, zo luidt de stoere naam van Nederlands grootste herbouwproject in de Binckhorst in Den Haag. Frank verwijst naar architect Frank van Klingeren. Hij ontwierp onder meer de beroemde Meerpaal in Dronten en het Karregat in Eindhoven, maar ook jeugdherberg Ockenburg in Kijkduin.

“Deze jeugdherberg is gedemonteerd en ligt nu ergens opgeslagen, maar we gaan dit gebouw van Van Klingeren herbouwen’’, zegt projectontwikkelaar Bart Snijders van Stebru uit Nieuwerkerk aan den IJssel, ontwikkelaar en bouwer van ‘Franck is een Binck’.

De jeugdherberg – geconstrueerd van glas en staal – heeft een vloeroppervlakte van circa 3000 vierkante meter en was in de jaren zeventig in gebruik als aanbouw van villa Ockenburg. Deze vleugel kreeg de bijnaam ‘De Van Klingeren Vleugel’. In 1996 sloot de jeugdherberg de deuren.

Opgeslagen

Op aandringen van het Comité tot Behoud Van Klingeren Vleugel werd dit gebouw in 2011 verwijderd en opgeslagen. Gerrit van Es van HVE Architecten en Leon Thier van Studio Leon Thier zaten in dit comité. Beide architectenbureaus zijn nu ook betrokken bij ‘Frank is een Binck’, volgens de ontwikkelaar ‘een stoere, multifunctionele landmark voor de nieuwe entree van de Binckhorst’. Het project, dat verrijst op de hoek van de Melkwegstraat en de Saturnusstraat, staat voor een ‘totale woon- en werkbeleving’.

Co-working space

Want ‘Frank is een Binck’ omvat meer dan de herbouw van het gebouw van Van Klingeren, aldus projectontwikkelaar Snijders. Zo komen er twee woontorens: een toren van vijftig meter hoog en een toren van zeventig meter hoog. In totaal gaat het om ongeveer 200 woningen: een deel sociale huurappartementen en een deel vrije sector huur- of koopappartementen. Verder komt er een co-working space met open werkruimtes, met een vloeroppervlakte van ongeveer 4500 vierkante meter. Deze werkruimtes zijn volgens Snijders met name bedoeld voor startups en scaleups. In de Van Klingeren Vleugel zelf komt een lofthotel met veertig kamers, inclusief horeca en een rooftopbar.

Rauwe locatie

‘Frank is een Binck’ moet vooral een knooppunt van ontmoeting worden, aldus Snijders. ,,Het is een rauwe locatie waar ongelooflijk veel gebeurt en gaat gebeuren.’’ Hij verwacht dat in de zomer van 2018 kan worden gestart met de bouw van het grootschalige project. De gemeente Den Haag en Stebru hebben onlangs een overeenkomst ondertekend voor de locatie.


Plaats: Den Haag
Opdrachtgever: Stebru
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel