bouwbericht

Voormalig Legermuseum Delft krijgt Hotel New York-achtige setting

bouwbreed 716

Voormalig Legermuseum Delft krijgt Hotel New York-achtige setting

Op misschien wel het mooiste plekje van Delft staat misschien wel het mooiste gebouw van de stad: ArsenaalDelft, voormalig artilleriemagazijn en legermuseum. Hoewel, gebouw: het is een ensemble van gebouwen dat in drie eeuwen tijd tot stand is gekomen. Het complex, tot 2013 in gebruik als het Legermuseum, wordt getransformeerd tot hotel, restaurant en zalencentrum.

Cultuur en religie

Herontwikkelen voormalige legermuseum Armamentarium tot grand-cafe/restaurant / hotel a.d. Korte Geer 1. Plannen liggen nog niet vast, ontwikkelcombinatie ArsenaalDelft is in gesprek met uitbaters. Binnenplaats krijgt mogelijk culturele invulling. Begin 2018 start de verbouwing, die ongeveer een jaar gaat duren.

DELFT | Initiatief | € 2.000.000 - € 5.000.000

Uitgangspunt is volgens de ontwikkelaar ‘een maatschappelijk waardevolle, duurzame herbestemming met voor complex en stad passende statuur’. Ook wordt gekeken naar een culturele invulling van een deel van het complex rondom het thema ‘Delfts Blauw’.

ArsenaalDelft is een Rijksmonument en ligt op een schiereiland, tussen de Oude en Nieuwe Delft. De hoofdingang is aan de Korte Geer. Het complex maakt bovendien onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht van Delft.

Driestar BV, een investeringsmaatschappij uit Utrecht, heeft het ruim 400 jaar oude complex in 2015 gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf. ,,ArsenaalDelft moet een Hotel New York-achtige setting krijgen, dus met een hotel en goed restaurant aan het water’’, zegt directeur Hessel Vonk van Driestar. 

Het gebouwencomplex kwam in de verkoop toen het Legermuseum werd samengevoegd met het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Het nieuwe legermuseum – het Nationaal Militair Museum – bevindt zich op de voormalige vliegbasis Soesterberg en is in 2014 geopend.

Voor de herontwikkeling van het Armamentarium, zoals het Legermuseum in Delft ook werd genoemd, trekt Driestar samen op met cepezedprojects, de projectontwikkelaar die gelieerd is aan het gerenommeerd architectenbureau cepezed uit Delft. Hessel Vonk van Driestar had eerst één exploitant voor ogen die zowel het hotel als restaurant en zalencentrum zou gaan runnen, maar daar was weinig animo voor. ,,Omdat zo’n partij moeilijk te vinden bleek, is gekozen voor het opsplitsen van de verschillende functies en zullen er meerdere uitbaters komen. Zijn zullen, samen met ons, invulling geven aan de uitstraling van ArsenaalDelft.’’

In het in 1653 gebouwde Oost Indische Pakhuis, aan de noordzijde van het complex, wordt Senf, een van de grootste theaterbedrijven van Nederland, de nieuwe huurder van de begane grond. 

Het restaurant komt op de begane grond van het eerste gebouw, in 1601 in gebruik genomen als opslag voor kanonnen, vuurwapens en kogels. Op de eerste verdieping komen zalen. Ook zijn er plannen voor een terras aan het water en een aanlegplek voor de rondvaartboot. Er zal een aantal bruggen worden geplaatst om het complex toegankelijker te maken en van de nu ontoegankelijke kade weer openbare ruimte te maken. Het hotel, met maximaal 86 kamers, komt in ‘gebouw 1692’.  Verder kent het complex een aantal binnenplaatsen. Een van deze binnenplaatsen wordt mogelijk overkapt. 

Het is nog niet bekend wanneer de verbouwing gaat beginnen. Vonk: ,,Het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, maar die procedure loopt. Het streven is om in 2018 de eerste gasten te kunnen verwelkomen.’’Plaats: Delft
Opdrachtgever: Driestar BV
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel