bouwbericht

Nieuw leven voor het Stationspostgebouw Den Haag: een stad binnen een stad

bouwbreed 751

Nieuw leven voor het Stationspostgebouw Den Haag: een stad binnen een stad

Het voormalige Stationspostgebouw in Den Haag krijgt een nieuwe bestemming. De Belgische ontwikkelaar LIFE NV gaat het gebouw, een Rijksmonument, herontwikkelen volgens het concept van een ‘een stad, binnen een stad’.

Het gaat om een “levendige mix van functies”, zegt Kristof Hellemans van LIFE. In het markante gebouw komt een combinatie van woningen, logies, beiden met de mogelijkheid tot short stay, en dienstverlening in de plint. ,,Het is de bedoeling dat de functies in de plint een meerwaarde zijn voor de bovengelegen verdiepingen, onder het motto co-living, co-working’’, zegt Hellemans. Met dit project heeft de ontwikkelaar de ambitie om bij te dragen aan de verrijking van de stadsbeleving, aldus Hellemans. LIFE staat voor Living In Funky Envrionments.

Spil

Braaksma & Roos Architectenbureau uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het voormalige Stadspostgebouw, dat al een tijdje leeg staat, ligt op de hoek van de Rijswijkseweg en de Waldorpstraat, naast station Hollands Spoor. Doel is om het nu nog gesloten complex te veranderen in een duurzaam gebouw dat een spil gaat vormen tussen het Centrum, de Laakhaven en de Binckhorst. De Haagse wethouder Wijsmuller is blij dat het gebouw nieuw wordt ingeblazen.

Uitdagingen

Het Stationspostgebouw – met glazen bouwstenen en geglazuurde bakstenen – is gebouwd tussen 1940 en 1949, naar een ontwerp van voormalig Rijksbouwmeester Bremer. Eind jaren negentig verhuisde PTT Post naar industrieterrein Forepark en verloor het complex zijn functie. Het is nog niet bekend wanneer kan worden begonnen met de transformatie, aldus Hellemans. ,,We gaan binnenkort de bouwaanvraag indienen. Het is een prachtig gebouw, maar dit brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee.’’ Dit project past volledig in de LIFE-Filosofie die wordt uitgedragen door de CEO Serge Hannecart.

Studenten

LIFE is al langer actief in Nederland. Zo was het verantwoordelijk voor de grondige renovatie van de voormalige sigarenfabriek ‘Philips Tabak’ in Maastricht. Op de eerste en tweede verdieping realiseerde LIFE in 2016 143 studentenkamers. Dit gebouw is later verkocht aan Xior student housing. LIFE realiseert in Vaals huisvesting voor 250 studenten. Verder heeft de Belgische ontwikkelaar het voormalige ziekenhuis Stadsmaten in Enschede gekocht. Dit gebouw, met een oppervlakte van liefst 54.000 vierkante meter, wordt straks het domein van studenten en startende ondernemers.


Plaats: Den Haag
Opdrachtgever:
LIFE NV
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Reageer op dit artikel