bouwbericht

Voormalig ziekenhuisterrein ’s-Hertogenbosch wordt Gasthuiskwartier

bouwbreed 650

Voormalig ziekenhuisterrein ’s-Hertogenbosch wordt Gasthuiskwartier

Vof Gasthuiskwartier start voor de zomer met de verkoop van de eerste fase van het Gasthuiskwartier, een grootschalige, binnenstedelijke ontwikkeling op het voormalige terrein van het Groot Ziekengasthuis (GZG) in ’s-Hertogenbosch. Deze eerste fase gaat om twintig woningen en 23 appartementen.

Het nieuwe stuk binnenstad is ruim vijf hectare groot. Vof Gasthuiskwartier – een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Heijmans – is de ontwikkelaar van dit project. Het voormalige ziekenhuisterrein wordt volgens projectdirecteur Marcel Janssen komende jaren omgevormd tot een levendig woon-, winkel-, werk- en verblijfsgebied dat integraal onderdeel wordt van het centrum van ‘s-Hertogenbosch.

Meer dan tien monumenten

Het terrein telt meer dan tien (Rijks)monumenten, zoals het Zusterhuis, de Oude Apotheek, het Mariapaviljoen, het Stergebouw, de polikliniek en de kapel. Deze monumenten, die allemaal behouden blijven, bieden momenteel tijdelijk onderdak aan circa honderd ondernemers, zegt Janssen. Het gaat om creatieve, cultureel-maatschappelijke en horeca-ondernemers. 

Janssen: ,,Deze monumenten krijgen nu stuk voor stuk een nieuwe bestemming. Ze hebben op enig moment ruimte geboden aan meer dan 150 ondernemers. Voor de slimme manier waarop we dit vastgoed een tijdelijke bestemming hebben gegeven, hebben we enkele jaren geleden de LEEGaward gewonnen.’’

38 ruime appartementen

De Rijksmonumenten op het terrein zijn in de loop der jaren uitgebreid en verbouwd. Deze aan- en uitbouwen worden grotendeels gesloopt, zodat de oorspronkelijke contouren weer terugkomen.

Woonzorgorganisatie Domus Magnus heeft de voormalige polikliniek en de naastgelegen monumentale woning aangekocht van Vof GZG. Domus Magnus gaat hier 38 ruime appartementen voor ouderen realiseren. De eerste bewoners kunnen er naar verwachting eind 2017 in. Deze luxe woonzorglocatie gaat De Boschstede heten.

Vier gerenommeerde architecten

Het voormalige hoofdgebouw van het Groot Ziekengasthuis – gebouwd in de jaren zeventig – is intussen gesloopt. Het ging om een gebouw met een vloeroppervlakte van 64.000 vierkante meter. Meer dan 60.000 ton aan steen en puin is afgevoerd. De kelder van het gesloopte hoofdgebouw is behouden gebleven en wordt omgebouwd tot parkeerkelder voor toekomstige bewoners.

Het aangrenzende kanaal Zuid-Willemsvaart, dat zijn oorspronkelijke functie heeft verloren door de aanleg van het Maximakanaal, wordt de komende jaren door de gemeente getransformeerd naar een parkachtige setting die harmonieus aansluit op het Gasthuiskwartier.

Het Gasthuiskwartier telt, als het eenmaal klaar is, 225 woningen. Het gaat om herenhuizen, stadsvilla’s, stadswoningen en appartementen. Ook komen er werk-, winkel- en verblijfsvoorzieningen. Vier gerenommeerde architecten zijn bij het project betrokken.

Het Gasthuiskwartier is rond 2021 afgerond.Plaats: ’s-Hertogenbosch
Opdrachtgever: Vof Gasthuiskwartier
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel