bouwbericht

Starting@Home: energiekolom als moderne schoorsteen

bouwbreed 119

Starting@Home: energiekolom als moderne schoorsteen

Een energiekolom als moderne schoorsteen: dat is het meest in het oog springende aspect van de woningen van nieuwbouwproject Starting@Home in Akersloot (gemeente Castricum). Dit nieuwe woonbuurtje aan de Startingerweg, aan de zuidwestkant van Akersloot, is gebaseerd op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Wonen

Bouwen 23 woningen in Collectief particulier Opdrachtgeverschap (CPO) aan de Startingerweg / Tulpenlaantje.

AKERSLOOT | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

In totaal verrijzen hier 23 woningen. Architectenbureau Min2 bouw-kunst uit Bergen is bedenker van het concept en verantwoordelijk voor het ontwerp van Starting@Home. Mede-initiatiefnemer Sweco uit Alkmaar neemt de rol van coördinator op zich. De Geus Bouw uit Broek op Langedijk is aangetrokken als aannemer.

Slimme manier van ordenen

De energiekolom is zichtbaar gemaakt in het ontwerp, zegt Jetty Min van Min2 bouw-kunst. ,,Het is een slimme manier van ordenen. Alle technische units worden boven elkaar geplaatst. Dus beneden komen de meterkast, de wc en de keuken, daarboven de badkamer en op zolder de technische installatie. De rest van de woning is dan geheel vrij in te delen.’’

De architectuur sluit volgens haar aan op het dorpse en landelijke karakter van de omgeving. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende kleuren baksteen en grijze dakpannen met een lage goot. Alleen het basisontwerp van de woningen ligt vast, vult de architect aan.

,,Buren kunnen samen besluiten om een grote tuin te maken, in plaats van twee eigen tuinen. Of ze kiezen ervoor om samen een dakkapel te realiseren. Toekomstige bewoners kunnen bijvoorbeeld ook met elkaar afspraken maken over waar een speelveldje komt of waar ze de auto’s parkeren. Ik wil er mee aangeven dat binnen het geldende bestemmingsplan heel veel mogelijk is.’’

Prijzen variëren tussen de 225.000 en 275.000 euro

Starting@Home is in eerste instantie bedoeld voor starters, maar ook ouderen die kleiner willen wonen en jonge gezinnen hebben al belangstelling getoond. De woningen zijn niet duur: de prijzen variëren tussen de 225.000 en 275.000 euro. 

De eerste twee bijeenkomsten, waarbij het project werd gepresenteerd aan de lokale bevolking, trok behoorlijk veel belangstelling. In april staat een derde bijeenkomst op het programma. Dan wordt een inventarisatie gemaakt wie serieuze plannen heeft om in het nieuwe wijkje van Akersloot te wonen.

Min: ,,Van een aantal mensen weet ik nu al dat ze blind gaan tekenen. Zo gauw de eerste koopcontracten zijn getekend, gaan mensen – al dan niet samen met hun toekomstige buren – bedenken hoe ze het huis ingedeeld willen hebben.’

Min verwacht dat nog dit jaar kan worden gestart met de bouw van Starting@Home.Plaats: Akersloot
Opdrachtgever: Soweco en Min-2 Bouwkunst
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel