bouwbericht

Oude gasfabriek Bergen op Zoom wordt woonwijk

bouwbreed 245

Oude gasfabriek Bergen op Zoom wordt woonwijk

BergsLicht, zo gaat de nieuwe woonwijk tussen het historische centrum en het Havenkwartier in Bergen op Zoom heten. De wijk – aan het einde van de Fabriekstraat – wordt gebouwd op de plek waar vroeger de PNEM was gevestigd. PNEM staat voor Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij.

Wonen

Nieuwbouw 59 woningen, diverse typen, in het historische havenkwartier op het terrein van de oude gasfabriek, plan BergsLicht.De verkoop is gestart op 29 September 2016 van nieuwbouw eengezinswoningen, luxe appartementen, bungalows. Het plan legt een verbinding tussen de binnenstad en de wijk Havenkwartier.

BERGEN OP ZOOM | Gegund | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het gaat in totaal om 59 woningen: appartementen, eengezinswoningen, bungalows en een patriciërswoning. Blauwhoed is de ontwikkelaar van het project, architect Maarten Overtoom van GeO architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Hazenberg TBI is aangetrokken als aannemer.

De gemeente stelde twee belangrijke voorwaarden aan de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk: BergsLicht moet een logische verbinding vormen tussen het oude centrum en het Havenkwartier en dient qua ruimtelijke kwaliteit aan te sluiten bij het historische centrum van de stad. De ontwikkelaar en architect hebben de historische documentatie en herinneringen van het voormalige PNEM-complex als inspiratiebron gehanteerd voor de stedenbouwkundige inpassing en architectuur van de nieuwe wijk.

Overtoom: ,,We hebben voldoende gevonden om een deel van het ensemble van gebouwen dat er toen heeft gestaan, terug te brengen. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel in vorm, uitstraling en in kleur- en materiaalgebruik.’’

In 1858 werd op deze locatie een gasfabriek gebouwd. Niet lang daarna nam de PNEM de gasfabriek over. De fabriek groeide snel uit tot een complex met twee grote en twee kleine gashouders, stookruimtes en loodsen. Ook stond er een statige directeurswoning op het terrein.

Braakliggend terrein

Toen Bergen op Zoom midden twintigste eeuw werd aangesloten op het net van de Staatsmijnen, nam de productie snel af. In 1965, het jaar dat Bergen op Zoom op het aardgasnet werd aangesloten, ging de fabriek dicht. In opdracht van de gemeente is het in onbruik geraakte complex gesloopt. De locatie heeft jarenlang braak gelegen, maar daar gaat binnenkort dus verandering in komen.

220 vierkante meter vloeroppervlakte

Blikvanger van BergsLicht wordt de patriciërswoning met een vloeroppervlakte van 220 vierkante meter. Het pand doet denken aan de voormalige directeurswoning. Het appartementencomplex met industriële uitstraling gaat De Fabriek heten. En de woningen in het hofje herinneren aan de kleine arbeidershuizen waar de fabrieksarbeiders vroeger woonden.

Start bouw: zomer van 2017

Het geheel vormt een ensemble, die ongeveer overeenkomt met de oorspronkelijke opstallen. Alleen de gashouders maken hier geen deel meer van uit.
Blauwhoed heeft toekomstige bewoners en omwonenden betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk. In zogenaamde co-creatiesessies is onder meer gekeken naar stedenbouw, architectuur, duurzaamheid, smart living en de indeling van de woningen.

De eerste woningen zijn inmiddels verkocht. Het is de bedoeling dat vlak voor de zomervakantie wordt begonnen met de bouw van BergsLicht. Plaats: Bergen op Zoom
Opdrachtgever: Blauwhoed
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel