bouwbericht

Omvangrijke vernieuwingsoperatie twaalf flats Purmerend 

bouwbreed 138

Omvangrijke vernieuwingsoperatie twaalf flats Purmerend 

Woningcorporatie Intermaris uit Purmerend staat voor een omvangrijke vernieuwingsoperatie in de wijk Wheermolen-Oost. Twaalf galerij- en laagbouwflats in deze Purmerendse wijk – gebouwd in de periode tussen 1969 en 1971 – zijn zwaar verouderd.

Wonen

Renoveren 560 appartementen (alle 4 de hoogbouwflats) / 72 appartementen (laagbouw) en herbouwen 240 appartementen (laagbouw), na sloop 8 lagere galerijflats. Betreft voorgenomen scenario voor de vernieuwing van 872 appartementen in 'Wheermolen-Oost' aan de Gouwzeestraat / Rudolf Garrelstraat / Citerstraat / Gouwzeestraat / Anne Franklaan / Vrouwenzandstraat / Pampusstraat / Hannie Schaftstraat. Plan van aanpak voor de eerste flat (Rudolf Garrelstraat) nu in ontwikkeling. Werkzaamheden renovatie bestaat uit: asbest verwijderen / schilderen / energielabel verbeteren naar minimaal label B (o.a. door vervangen kozijnen met isolatieglas en vervangen van deuren) / elektrische installatie in meterkast vernieuwen / stadsverwarmingsinstallatie herstellen / isolatie op het dak verbeteren / verbeteren ventilatiesysteem / liften. Mogelijk ook: vervangen van badkamer en keukens (wanneer badkamer 40 jaar of keuken 25 jaar oud zijn) / Indeling entree (bijvoorbeeld de postkasten naar beneden, automatische schuifdeuren).

PURMEREND | Initiatief | € 50.000.000 - € 200.000.000

Het gaat in totaal om 872 sociale huurwoningen langs en bij de Ringvaart. De woningen zijn verdeeld over vier galerijflats van elf verdiepingen hoog en acht lage galerijflats (zonder lift) met maximaal vier verdiepingen. 

Per flat worden drie scenario’s bekeken: renovatie, sloop en nieuwbouw en herontwikkeling, aldus Brenda Blankendaal van Intermaris.

,,De meeste flatwoningen hebben vier kamers, terwijl een van onze grootste doelgroepen alleenstaanden zijn. En alleenstaanden komen vanuit het toewijzingsbeleid niet in aanmerking voor deze appartementen. We bekijken de mogelijkheden om de appartementen binnen de bestaande schil wat kleiner te maken, zodat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten.’’

De urgentie om te vernieuwen is in elk geval hoog, vervolgt Blankendaal. In 2011 deed Intermaris al onderzoek naar de woonbeleving in Wheermolen-Oost. Niet alle bewoners werden ondervraagd, maar de tendens was duidelijk: veel mensen klaagden over tocht, vocht en kou, onder meer veroorzaakt door enkel glas en slechte kozijnen. Ook waren er klachten over overlast, aldus Blankendaal.

In 2015 zijn alle twaalf flats technisch onderzocht. Daarbij is, aan de hand van een lijst, gekeken naar tekortkomingen en verbeterpunten. Naast slechte kozijnen en enkel glas zijn er veel geluidslekken, veroorzaakt door oude leidingen. De elektra is verouderd, net als de daken en vloeren. Verder hebben de flats te maken met asbest, onder meer verwerkt in kit. Ook op het gebied van brandveiligheid moet een flinke verbeterslag worden gemaakt.

De flats waar de nood qua technische staat en leefbaarheid het hoogst is, zijn het eerst aan de beurt. Intermaris gaat komende maanden met alle bewoners in gesprek. De woningcorporatie besluit per flat uiteindelijk welk scenario het beste is. Blankendaal: ,,Wanneer je een flat grondig renoveert, verleng je de levensduur met dertig jaar. Een nieuwe flat heeft een levensduur van minstens vijftig jaar. Dat soort overwegingen speelt natuurlijk mee, het gaat om een aanzienlijk bedrag.’’

Bewoners krijgen zo snel als mogelijk duidelijkheid over hun toekomst. De mogelijkheid bestaat dat de huidige bewoners al dan niet tijdelijk ergens anders moeten gaan wonen. Blankendaal: ,,Dat is een hele grote puzzel, maar alles gaat in overleg.’’

Iedereen heeft uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen: na de vernieuwing moet Wheermolen-Oost weer een aantrekkelijke, groene en leefbare wijk van Purmerend worden. De voorbereidingen voor de werkzaamheden aan de eerste flats starten in september.

Intermaris investeert in de periode 2017-2020 in totaal 150 miljoen euro in Purmerend (renovatie, sloop/nieuwbouw en duurzaamheidsinvesteringen).


Plaats: Purmerend
Opdrachtgever: Intermaris
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel