bouwbericht

Nieuwe passantenhaven voor Balk

bouwbreed 599

Nieuwe passantenhaven voor Balk

Balk, een van de belangrijkste watersportdorpen van Friesland, krijgt een nieuwe passantenhaven. Deze haven komt in het Havenkwartier en biedt straks plek aan circa veertig boten, zegt projectleider Pieter de Haas van de gemeente De Friese Meren (De Fryske Marren, voor de Friezen onder ons), waar Balk sinds 2014 onder valt.

,,Veel toeristen maken hun boot vast aan de kades en oevers van de Luts richting het Slotermeer, maar de passantenhaven komt dichter bij het dorp te liggen.’’

Het Havenkwartier is het voormalige terrein van watersportbedrijven Harcos en het Sweiland. De gemeente heeft de gronden enkele jaren geleden aangekocht, de gebouwen zijn in 2012 gesloopt. Op het terrein is ook ruimte voor een ‘commerciële ontwikkeling’, zoals een hotel, restaurant en/of een combinatie met recreatieappartementen.

Gemeente gaat passantenhaven realiseren

Aanvankelijk zocht de gemeente één partij die zowel de commerciële ontwikkeling als de aanleg van de passantenhaven op zich wilde nemen, maar dit bleek in de praktijk niet haalbaar te zijn, aldus De Haas.

,,We hebben het nu in tweeën gesplitst. De gemeente gaat de passantenhaven zelf realiseren. We zijn nu bezig met het uitwerken van het bestek, daarna wordt gezocht naar een aannemer. De haven moet dit jaar klaar zijn. Voor de invulling van het commerciële gedeelte zoeken we nog een ondernemer. Meerdere marktpartijen hebben intussen aangegeven geïnteresseerd te zijn.’’

Subsidie van 880.000 euro

Voor het realiseren van de passantenhaven krijgt de gemeente een subsidie van 880.000 euro uit het Friese Merenproject van de provincie Friesland. Doel van het Friese Merenproject, in 2000 van start gegaan, is het aantrekkelijker maken van de watersport in de provincie.

Zo is het vaarnetwerk behoorlijk uitgebreid en hebben toegangspoorten en watersportkernen extra recreatieve voorzieningen gekregen. Natuurgebieden zijn heringericht en vaarwegen zijn beter bevaarbaar gemaakt. Dit grootschalige project is formeel afgelopen. Het werk gaat echter nog een tijdje door om de laatste projecten af te ronden, aldus de provincie. Op verschillende plaatsen wordt nog gebaggerd, verder wordt gewerkt aan de afschaffing van pauzes bij de brug- en sluisbediening en van het bruggeld.

Plaats: Balk

Opdrachtgever: Gemeente De Friese Meren

Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro

 

Reageer op dit artikel