bouwbericht

Campus Tilburg University krijgt nieuw onderwijsgebouw

bouwbreed 284

Campus Tilburg University krijgt nieuw onderwijsgebouw

Studenten, docenten en bezoekers van Tilburg University kan het niet of nauwelijks ontgaan zijn: op de campus is onlangs begonnen met de bouw van het hoognodige Onderwijs- en Zelfstudiecentrum (OZC), een onderwijsgebouw met een vloeroppervlakte van 11.000 vierkante meter.

Onderwijs

Nieuwbouw Onderwijs en Zelfstudie Centrum (OZC) voor Universiteit Tilburg met o.a. 2 zalen voor digitaal afnemen tentamens / verdiept auditorium / 17 reguliere collegeruimten / diverse zelfstudieruimten met 350 studieplekken. Voormalige Europese aanbesteding met ref. nr. TiU/FS33114. Procedure: niet-openbaar. Gegund middels een Design and Build-contract tussen opdrachtgever en projectontwikkelaar. Bosch Slabbers is landschapsarchitect. MBS levert en plaatst de prefab kolommen, balken en wanden.

TILBURG | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

,,De eerste werkzaamheden bestonden uit het aanbrengen van damwanden. Het heiwerk is momenteel in uitvoering’’, zegt Paul Hoeijmans, adjunct-directeur Facility Services en hoofd Real Estate Management van Tilburg University.

Veel gebruik van glas en natuursteen

Met het OZC wil de universiteit de studenten beter faciliteren en daarmee de kwaliteit van het onderwijs verhogen. Het nieuwe onderwijsgebouw verrijst aan de Warandelaan, op de plek waar tot voor kort het 40 jaar oude Prisma Gebouw stond.

Bouwontwikkelaar VORM uit Papendrecht en Tilburg University ondertekenden in het voorjaar van 2016 een design & build contract. KAAN Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het OZC.

Het pand is vierkant van opzet, is laag gehouden en geeft daarmee een mooie stedebouwkundige kwaliteit op de campus. Het komt tegen een beschermd bosgebied aan te liggen. Er wordt veel gebruik gemaakt van glas en natuursteen. Hoeijmans: ,,Het OZC sluit in ontwerp goed aan bij de andere gebouwen op de campus die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd.’’

3000 studenten per dag

Wie straks in het OZC staat, kan in alle windrichtingen naar buiten kijken richting het vele groen op onze campus. Het gebouw krijgt een verdiept auditorium waar 600 studenten tegelijk colleges kunnen volgen. Verder komen er twee grote tentamenzalen met in totaal 550 stoelen. Daarnaast komen er 17 reguliere collegeruimten en een ruime hoeveelheid zelfstudieruimten. Op meerdere plekken in het gebouw kunnen studenten straks loungen, studeren, ontmoeten en samenwerken. Hoeijmans: ,,De verwachting is dat er 2.500 à 3000 studenten per dag het pand in en uit zullen gaan.’’

De bouw van het OZC past binnen de in 2013 ontwikkelde strategische vastgoedvisie van de universiteit, zegt Hoeijmans. ,,We hebben daarin onder meer gekeken naar het bestaande vastgoed en de ontwikkelingen voor de komende 25 jaar. Een aantal gebouwen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De universiteit telt momenteel circa 13.000 studenten, maar dat aantal neemt toe. Bovendien is gebleken dat steeds meer studenten graag op de campus willen studeren, in plaats van thuis. Het OZC gaat in de behoefte voorzien.’’

Als alles volgens planning verloopt, wordt het onderwijsgebouw in het voorjaar van 2018 opgeleverd.Plaats: Tilburg
Opdrachtgever: Tilburg University 
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel