bouwbericht

Overijssel zoekt creatieve oplossingen voor leegstaande boerderijen

bouwbreed 486

Overijssel zoekt creatieve oplossingen voor leegstaande boerderijen

Een VAB-athon, zo noemt de provincie Overijssel een 24-uurs ideeënmarathon in de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor een leegstaande boerderij is Stegeren. VAB staat voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Deze boerderij is in handen van de provincie Overijssel. Stegeren, een oud buurtschap in de gemeente Ommen, telt ongeveer 150 inwoners. De boerderij is zo’n honderd jaar oud en ligt langs de Overijsselse Vecht.  

Bedrijven en logistiek

Onderzoek naar transformeren, herontwikkelen leegstaande boerderij aan de Spijkerweg. Provincie Overijssel organiseert een VAB-athon, een 24-uurs ideeenmarathon, voor een nieuwe invulling.De VAB-athon is de start van Buitenkansen mbt leegstaandee boerderijen in de toekomst in de provincie Overijssel. VAB staat voor Vrijkomende Agragrische Bebouwing.

STEGEREN | Onbekend

Leegstand in het buitengebied van Overijssel neemt de komende jaren flink toe, zegt Harry te Walvaart van de provincie Overijssel. Tussen nu en 2030 verdwijnen ongeveer 3000 van de in totaal 9000 agrarische bedrijven, met name door een gebrek aan opvolgers. In totaal verdwijnt circa 4 miljoen agrarisch bedrijfsruimte. ,,Leegstand is niet goed voor de leefbaarheid en de kwaliteit van het buitengebied. Ook de vergrijzing neemt toe. Daarom vragen wij creatieve mensen met ideeën te komen. Wij gaan als provincie niks voorzeggen. Laat deelnemers maar komen met hun plannen. Een ding is zeker: de boerderij ligt op een fantastische locatie in een prachtig gebied.’’  

Buitenkans

De boerderij is Stegeren wordt gezien als een buitenkans, aldus Te Walvaart. Buitenkansen, dat is ook de naam van het project om leegstand in het buitengebied te vorkomen. De VAB-athon, op 8 en 9 maart, geldt als de officiële aftrap van dit project. Ondernemers, architecten, designers, programmeurs, studenten, innovators en andere belangstellenden worden dan uitgedaagd om een creatief plan te ontwikkelen voor de leegstaande boerderij. Er zijn twee challenges. Naast het bedenken van een nieuwe functie voor de boerderij in Stegeren kunnen deelnemers ook een breder plan maken: een oplossingen bedenken voor leegstaande boerderijen in het algemeen. De provincie is dus ook op zoek naar een oplossing die opgeschaald kan worden naar meerdere boerderijen. Tip van de provincie: laat je niet beperken door de huidige regelgeving.  

Een team bestaat bij voorkeur uit drie tot vijf deelnemers. De teams bepalen zelf of er ’s nachts doorgewerkt kan worden. Wie toch even de ogen wil sluiten: er zijn slaapplekken aanwezig. Het winnende team mag twee jaar lang gebruik maken van de boerderij in Stegeren en het concept uitvoeren. De provincie Overijssel wil de boerderij in mei 2019 in de verkoop doen voor een marktconforme prijs. De winnaar krijgt eerste recht van koop.    


Plaats: Stegeren 
Opdrachtgever: Provincie Overijssel 
Ramingsgroep: Nog niet bekend 


 

Reageer op dit artikel