bouwbericht

Oldenzaal krijgt crematorium

bouwbreed 228

Oldenzaal krijgt crematorium

De kans is groot dat dit jaar wordt begonnen met de bouw van een crematorium in Oldenzaal. Het crematorium wordt gerealiseerd op een kavel van 900 vierkante meter, achter de begraafplaats aan de Schipleidelaan bij het Hulsbeek.

Bedrijven en logistiek

Bouwen crematorium aan de Schipleidelaan aan de rand van het Hulsbeek. Duurzaam project vanwege WTW / zonnepanelen. Buro Stad en Land is landschapsarchitect. Coöperatie Dela heeft verbouwplannen voor uitvaartcentrum op dezelfde locatie maar dit is een apart project (307309).

OLDENZAAL | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Renzo Pavanello, partner van bct architecten/ingenieurs in Enschede, is verantwoordelijk voor het ontwerp. Opdrachtgever is Crematoria Twente, dat al twee crematoria heeft: een in Enschede, de ander in Almelo. Het ontwerp is volgens de architect ‘een strak, autonoom gebouw met een grote glazen pui, gericht op het noorden met een mooi uitzicht over de weilanden en het bos’.

Het crematorium in Oldenzaal is gelegen in een landelijke, groene omgeving waar mensen in alle rust afscheid kunnen nemen van hun dierbaren, aldus de opdrachtgever.

Peter Molema, directeur/bestuurder van Crematoria Twente, spreekt niet zozeer van een uitbreiding, maar liever van een herschikking. Volgens Molema speelt Crematoria Twente in op de ontwikkelingen binnen de uitvaartwereld.

,,Mensen hebben meer en meer behoefte aan persoonlijke invulling en kleinschaligheid, bovendien vinden ze het belangrijk dat onze diensten dichtbij worden aangeboden. Met andere woorden: steeds meer mensen willen liefst een afscheid in hun eigen woonomgeving. Het klopt inderdaad dat ook steeds meer mensen gecremeerd willen worden, in plaats van begraven, maar dat is niet de belangrijkste reden om in Oldenzaal een crematorium te realiseren.’’

Molema verwacht dat jaarlijks zo’n 500 à 600 crematies plaatsvinden in het nieuwe crematorium in Oldenzaal. Het wordt een kleinschalig en informeel crematorium, met een aula die plek biedt aan 110 gasten.

Molema weet nog niet wanneer kan worden begonnen met de bouw. ,,De omgevingsvergunning is aangevraagd, verder zijn we nu met omwonenden in overleg over de afwikkeling van het verkeer en parkeren. Ik hoop dat we in het tweede kwartaal van 2017 kunnen beginnen.’’ Het is nog niet bekend wie de aannemer is. 

Crematoria Twente is ook bezig met de realisatie van een crematorium in Borne. De vergunningen zijn zo goed als rond, aldus Molema. Martine Schipper van schipperdouwesarchitectuur (SDA uit Delden is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het crematorium in Borne wordt gebouwd op een kavel van 4 hectare, bedoeld voor gebouwen, parkeerkeren, strooivelden en herdenkingsplekken. Hier worden naar verwachting zo’n 1000 crematies per jaar verzorgd.  Plaats: Oldenzaal
Opdrachtgever: Crematoria Twente
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel