bouwbericht

Nieuw wijkje op voormalig spoorwegemplacement Stiens

bouwbreed 1295

Nieuw wijkje op voormalig spoorwegemplacement Stiens

Op het voormalige spoorwegemplacement in het Friese Stiens worden 58 woningen gebouwd. Het nieuwe wijkje gaat De Wisseling heten. Proplan uit Heerenveen is de ontwikkelaar van het project. Min2 uit Bergen is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het te ontwikkelen gebied heeft een oppervlakte van circa 30.000 vierkante meter.  

Wonen

Bouwen 58 woningen (26 huur / 32 koop) / verbouwen voormalig treinremise tot woonzorgcomplex met 20 studio's aan de De Remize 32. Project 'De Wisseling'. De verdeling van de koop- en huurwoningen kan nog veranderen, afhankelijk van de verkoop. Het project moet voor de bouwvak 2019 in de verkoop. Er moet tevens nog besloten worden of alle woningen levensloopbestendig worden gerealiseerd, of dat dit indien daar wens naar is, eenvoudig aangepast kan worden.

STIENS | Gegund | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het in ongebruik geraakte spoorwegemplacement ligt aan het tracé van de voormalige spoorlijn tussen Leeuwarden en Anjum, in het centrum van Stiens. Het personenvervoer is in de jaren dertig van de vorige eeuw gestaakt, het goederenvervoer stopte in de jaren negentig. Een groot deel van de rails is opgebroken, maar het tracé is nog goed herkenbaar. De karakteristieke remiseloods is onlangs een gemeentelijk monument geworden. Deze spoorloods was sinds de sluiting van het spoorwegemplacement jarenlang in gebruik als opslagplaats van aardappelen, maar heeft al een tijdje geen enkele functie meer. Aanvankelijk zou de spoorloods in het nieuwe plan een museale functie krijgen, maar deze plannen zijn bijgesteld. Het monument heeft de naam ‘Lokaal 1903’ meegekregen.  

De te ontwikkelen locatie ligt tussen de voormalige spoorlijn en de woonlinten aan de Lutskedyk en de Aldlânsdyk. Het plan gaat uit van 58 levensloopbestendige woningen, aldus Zwanet Akker van Proplan. ,,Op de begane grond van alle woningen is het mogelijk om een slaapkamer en badkamer te realiseren.’’ De doelgroep is breed, vervolgt Akker. ,,De woningen zijn geschikt voor ouderen, maar bijvoorbeeld ook voor jonge stellen of eenoudergezinnen met een zorgvraag.’’  

Het is nog niet bekend wat er precies met Lokaal 1903 gaat gebeuren. Akker: ,,Het zou kunnen dat hier ook wooneenheden in komen, eventueel in combinatie met een zorgsteunpunt. Over de definitieve invulling zijn we nu hard aan het nadenken.’’ De oude loods wordt in elk geval gerenoveerd. De aanbouw van de loods, in de jaren vijftig gebouwd, is intussen gesloopt. 

Op dit moment vinden saneringswerkzaamheden plaats en wordt de grond bouwrijp gemaakt. Als alles volgens planning verloopt, kan rond de zomer worden gestart met de bouw van De Wisseling.  


Plaats: Stiens 
Opdrachtgever: Proplan 
Ramingsgroep: Nog niet bekend 


 

Reageer op dit artikel