bouwbericht

Nieuw dorpshuis voor Oud-Alblas

bouwbreed 272

Nieuw dorpshuis voor Oud-Alblas

In opdracht van de gemeente Molenwaard is bouwbedrijf Bijkerk uit Leerdam in december begonnen met de bouw van dorpshuis ‘De Beemd’ aan de Beemdweg in Oud-Alblas. Bongers Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe dorpshuis. Boonstoppel Engineering uit Alblasserdam heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het energieneutrale gebouw.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen multifunctionele accommodatie (MFA) / dorpshuis 'De Beemd' met sporthal / kleedkamers / kinderdagverblijf / peuterspeelzaal / kantoorruimte / vergaderruimte / ca. 20 parkeerplaatsen aan de Beemdweg. Duurzaam project vanwege zonnepanelen.

OUD ALBLAS | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Na oplevering draagt de gemeente Molenwaard de multifunctionele accommodatie (MFA) over aan de Stichting MFA Oud-Alblas. Oud-Alblas telt ruim 2000 inwoners en ligt in de Alblasserwaard. Het dorp telt een rijk verenigingsleven. De meeste verenigingen hebben nu nog onderdak in het Trefpunt, maar verhuizen straks allemaal naar De Beemd. Het besluit voor nieuwbouw was ruim vijf jaar geleden al genomen.

MFA De Beemd biedt niet alleen plek aan bestaande én nieuwe verenigingen: ook een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal krijgen een plek in het nieuwe dorpshuis. Bovendien wordt er een grote sporthal gebouwd. Het is de bedoeling dat de scholieren uit Oud-Alblas hier hun gymlessen krijgen. Op de eerste verdieping wordt een toeschouwersruimte gerealiseerd. Verder krijgt De Beemd een kantine met terras, grenzend aan de foyer.

Het gebouw heeft een energieneutraal karakter, zegt projectleider Edwin Kraaijeveld van de gemeente Molenwaard. Het gebouw krijgt geen gasaansluiting. Op het dak komen honderd zonnepanelen die het gebouw van energie gaan voorzien. Ook komt er een ‘uitgebalanceerd luchtbehandelingssysteem’ dat in koude tijden voor een warm gebouw zorgt en het gebouw in warme tijden juist koelt.  

Omwonenden kunnen zonnepanelen aanschaffen

Op het dak is plaats voor 300 extra zonnepanelen, aldus Kraaijeveld. De opgewekte energie is bedoeld voor buurtbewoners.

,,Hiervoor zal de Stichting MFA De Beemd in Oud-Alblas een coöperatie oprichten waarin dorpsbewoners kunnen participeren.’’

De coöperatie gaat Zon op de Beemd heten. Omwonenden kunnen een of meerdere zonnepanelen aanschaffen. Wie het eerst komt, het eerst maalt, aldus de gemeente. Inwoners van Oud-Alblas kunnen vanaf het derde kwartaal in 2017 gebruik maken van het nieuwe dorpshuis.Plaats: Oud-Alblas
Opdrachtgever: Gemeente Molenwaard
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euroReageer op dit artikel