bouwbericht

Metamorfose voor Zoetermeerse wijk Palenstein

bouwbreed Premium 493

Metamorfose voor Zoetermeerse wijk Palenstein

Woningcorporatie De Goede Woning uit Zoetermeer gaat een nieuw woon- en winkelcentrum realiseren in de Zoetermeerse wijk Palenstein. Het complex – Stadskwartier Palenstein – verrijst op de plek waar nu nog de Jan van Beierenflat staat.

Winkels en parkeren

Nieuwbouw winkelcentrum, 2 supermarkten, detailhandel, dienstverlening en 51 koop- en 104 sociale huurwoningen aan de Jan van Beierenlaan, Croesinckplein, plan Stadskwartier Palenstein in de wijk Palenstein.

ZOETERMEER | Gegund | € 50.000.000 - € 200.000.000

Deze flat wordt dit jaar gesloopt, zodat in 2018 kan worden begonnen met de bouw van het nieuwe woon-  en winkelcentrum, zegt Karin Priem, manager Vastgoedontwikkeling bij De Goede Woning. ,,Palenstein is een van de eerste wijken van Zoetermeer en is dringend aan herstructurering toe’’, aldus Priem.

Vijf galerijflats worden gesloopt

De sloop van vijf hoogbouwgalerijflats – deels in handen van andere woningcorporaties – en een nieuw winkelcentrum vormen de basis voor de herstructurering van Palenstein. De wijk krijgt een parkachtige uitstraling met veel groen en water. Heembouw is aangetrokken als aannemer. 

Stadskwartier Palenstein wordt gebouwd naast het huidige winkelcentrum. Wanneer het Stadskwartier klaar is, gaat het oude winkelcentrum aan het Croesinckplein tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen. Stadskwartier Palenstein bestaat uit ruim 4200 vierkante meter winkelruimte. Supermarktketen Dirk en de Aldi worden huurders.

160 koop- en huurwoningen

Verder komt er een aantal kleinere winkels. Boven de winkels komen 114 huur- en 46 koopwoningen: eengezinswoningen, jongerenwoningen en appartementen. LEVS architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. 

De eerste plannen voor de herstructurering van Palenstein dateren van 2005, toen de gemeente Zoetermeer en woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden. Door de economische crisis en gewijzigde marktomstandigheden bleek het eerste plan niet haalbaar en is in 2012 een nieuw, gewijzigd plan gepresenteerd. Een van de wijzigingen is dat De Goede Woning het bestaande winkelcentrum heeft aangekocht, zodat ook deze locatie bij de gebiedsontwikkeling betrokken wordt.

Palenstein moet vooral een gezinsvriendelijke stadswijk worden, een groen en levendig gebied, voor huidige en toekomstige bewoners. In de nieuwe opzet is meer ruimte voor laagbouw, maar ook een grotere mix van verschillende woningtypes. 

Als alles volgens planning verloopt, wordt Stadskwartier Palenstein eind 2019 of begin 2020 opgeleverd. ,,Met het nieuwe complex heeft Palenstein straks weer een plek waar mensen fijn kunnen wonen en winkelen’’, aldus Priem.Plaats: Zoetermeer
Opdrachtgever: Woningcorporatie De Goede Woning
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel