bouwbericht

Kunstijsbaan Hoogeveen: stapje dichterbij

bouwbreed 63

Kunstijsbaan Hoogeveen: stapje dichterbij

Voor de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen en omstreken breken spannende weken aan: de provincie Drenthe beslist binnenkort of de stichting in aanmerking komt voor een subsidie van vijf miljoen euro. De stichting heeft de subsidie nodig om de al jaren zo gewenste overdekte kunstijsbaan in Hoogeveen te realiseren.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen sportcentrum met kunstijsbaan 'Kleine Bols Ijsstadion'/ zwembad aan de Galileilaan in het noordelijke deel van Bentickspark. Gemeenteraad neemt in de zomer van 2018 een besluit nemen over de doorgang. Indien bouw doorgaat verwachte start bouw 2022 / 2023.

HOOGEVEEN | Initiatief | € 10.000.000 - € 50.000.000

Secretaris Gerard Fidom van de stichting is hoopvol gestemd. ,,De provincie heeft al aangegeven om de subsidie te verstrekken als het plan aan alle eisen voldoet. We hebben een gedegen en doortimmerd plan dat in 377 pagina’s staat beschreven.’’  

Het plan wordt volgens Fidom al breed gesteund: het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, de bevolking én het bedrijfsleven zouden er achter staan. De stichting beschikt bovendien over twee beroemde ambassadeurs: schaatslegendes Piet Kleine en Jan Bols.

Het gaat in totaal om een investering van 18,8 miljoen euro. De gemeente staat garant en zorgt bovendien voor de infrastructuur rondom de ijshal. De kunstijsbaan zou moeten verrijzen in sport- en recreatiepark Bentinckspark, op de plek van de huidige natuurijsbaan. Het Bentinckspark is een park van regionale, zelfs landelijke allure.

Fidom: ,,Het is een state-of-the-art complex met onder meer een atletiekbaan, voetbal- en hockeyvelden en een multifunctioneel sportgebouw. Bij de totstandkoming van het sportpark in 2004 zijn verschillende varianten besproken. In een van die varianten zou er ook plek zijn voor een kunstijsbaan, maar uiteindelijk is die baan er niet gekomen. De locatie is echter nog steeds onbebouwd. Toen anderhalf jaar geleden bekend werd dat de ijsbaan in Assen zou gaan sluiten, heeft de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen de plannen voor de ijshal weer uit de ijskast gehaald. We hebben de plannen geactualiseerd, verder hebben we een nieuw ontwerp laten maken.’’

Het gaat om een moderne, energieneutrale ijshal die voldoet aan alle vereisten voor een 400 meter wedstrijdbaan, met plek voor een paar duizend bezoekers. Op het middenterrein komt een ijshockeybaan van dertig bij zestig meter. Deze baan is ook geschikt voor schoolschaatsen, shorttrack en kunstrijden. Dit middenterrein is bereikbaar via een tunnel. Alynia Architecten uit Harlingen is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De kunstijsbaan wordt volgens Fidom de eerste energieneutrale ijshal ter wereld. Zo wordt onder meer gebruik gemaakt van groengas dat door de nabijgelegen afvalverwerker wordt geproduceerd.

De stichting hoopt over anderhalf à twee jaar weer ijs te hebben in Drenthe, aldus Fidom. ,,Schaatsliefhebbers uit Hoogeveen en omgeving zijn nu vooral aangewezen op Heerenveen en Groningen, zo’n zestig kilometer verderop. Een ijsbaan in Hoogeveen ligt ideaal tussen de ijsbanen van Groningen, Heerenveen, Deventer en Enschede. Het verzorgingsgebied is groot, van concurrentie tussen de ijsbanen onderling is geen sprake.’’Plaats: Hoogeveen
Opdrachtgever: Stichting Kunstijsbaan Hoogeveen
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel