bouwbericht

Het Gemaalhuis: nieuwe blikvanger Hoofddorp

bouwbreed 489

Het Gemaalhuis: nieuwe blikvanger Hoofddorp

Het Gemaalhuis, zo gaat de nieuwe blikvanger van Hoofddorp heten. Het Gemaalhuis verrijst aan de Kruisweg in Beukenhorst-West, een voormalige kantoorlocatie die wordt getransformeerd tot woningbouwlocatie. In het plan komen dertig grondgebonden woningen en 53 appartementen.

Het is de bedoeling dat veertig appartementen op termijn worden verkocht aan een belegger en vervolgens in de verhuur gaan; de resterende woningen gaan vermoedelijk vanaf eind 2017 in de verkoop. Op de bouwlocatie stond tot voor kort het Vermeerhuis, het voormalige hoofdkantoor van Dura Vermeer. 

Ontwikkelaar Timpaan uit Rijsenhout heeft de prijsvraag gewonnen die de gemeente Haarlemmermeer – eigenaar van de te ontwikkelen locatie – in de zomer van 2016 had uitgeschreven.

Het projectteam bestaat verder uit VVKH Architecten uit Leiden, RRog stedenbouw en landschap uit Amsterdam en Interegion Groep uit Rijpwetering. De gemeente noemt Het Gemaalhuis een ‘kwalitatief zeer goed uitgewerkt en aandachtig ontwerp, met een eigentijdse uitstraling en een unieke knipoog naar de cultuurhistorische context’.  

Het ontwerp is volgens Richard Bredewold van Interegion geïnspireerd op een gemaal dat helemaal aan de andere kant van de Kruisweg staat: Gemaal De Cruquius, een van de gemalen die halverwege de negentiende eeuw gebruikt is om de Haarlemmermeer leeg te pompen.

,,Het Gemaalhuis is een stoer gebouw dat kracht uitstraalt. Bovendien wordt het een heel duurzaam gebouw, een van de eisen die de gemeente stelde.’’ Bredewold was als tendermanager betrokken bij de prijsvraag. Interegion blijft als adviseur van Timpaan voorlopig betrokken bij het project. Op dit moment is het bestemmingsplan ‘Hoofddorp Oost 1ste voorziening’ in voorbereiding. Het project zal komende maanden verder worden uitgewerkt. 

Bouw start in 2018

Het ontwerp wordt volgens de gemeente gekenmerkt door ‘ingenieurs-architectuur uit de negentiende eeuw’ en was in die tijd het symbool voor de vooruitgang. Als alles volgens planning verloopt, kan in 2018 worden begonnen met de bouw van Het Gemaalhuis. In het plan komt ook een groene doorsteek voor voetgangers vanuit de wijk Kalorama naar de Kruisweg. Deze doorsteek wordt als een hofje uitgevoerd, inclusief een speelvoorziening voor de kinderen.Plaats: Hoofddorp
Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel