bouwbericht

Eemshaven krijgt hoogste windturbines van het land

bouwbreed 81

Eemshaven krijgt  hoogste windturbines van het land

Eemshaven krijgt de hoogste windturbines van Nederland. Lagerwey, fabrikant van windturbines in Barneveld, gaat twee turbines van het nieuwe type L136 bouwen. Dat doet Lagerwey in opdracht van Growkind, een dochteronderneming van Growind uit Biddinghuizen.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Plaatsen twee hoogste windturbines van Nederland aan de Borkumkade. Eerste turbine ('David', type L136) is opgeleverd. As zit op 132 meter hoogte. Diameter rotorbladen is 136 meter. Tiphoogte op 200 meter hoogte. Tweede turbine is in uitvoering.

EEMSHAVEN | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

De nieuwste Lagerwey turbine heeft een ashoogte van 136 meter, waardoor de tiphoogte de 200 meter aantikt, zegt sales director Ronald Boerkamp van Lagerwey. 

Daling kosten per kilowattuur

Deze turbine heeft een vermogen van 4,5 megawatt en kan een gemiddelde windsnelheid van 8.5 meter per seconde aan, terwijl andere turbines geschikt zijn voor een gemiddelde windsnelheid van 7.5 meter per seconde. ,,Hierdoor gaan de kosten per opgewekte kilowattuur naar beneden’’, aldus Boerkamp.

De L136 is ontworpen voor locaties met hoge turbulentie en grote verschillen in de verticale windlagen. Zoals de Eemshaven. Een windturbine van deze omvang kan ruim 5000 huishoudens van energie voorzien.

Boerkamp: ,,Het is bijzonder dat het ons als Nederlands bedrijf gelukt is om deze opdracht uit te voeren. Windturbines van deze klasse worden door een aantal grote, internationaal opererende bedrijven gemaakt. Lagerwey heeft de mensen, middelen en techniek, toch is het heel erg moeilijk om daar tussen te komen. Met deze nieuwe windturbine spelen we ineens een vooraanstaande rol in de windindustrie.’’

Eerste turbine eind april in gebruik

De twee windturbines verrijzen op de plek waar eerder twee turbines stonden: deze zijn intussen gedemonteerd en krijgen een tweede leven in Finland, aldus Boerkamp. 
Onlangs is begonnen met het aanbrengen van de fundaties voor de twee turbines. In maart wordt de eerste L136 geconstrueerd. Deze kan dan eind april in gebruik worden genomen. De tweede windturbine wordt in het najaar van 2017 gerealiseerd. 

Voor de bouw van de tweede windturbine wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Lagerwey Climbing Crane, een innovatief concept dat in juni 2016 is gepresenteerd. Deze kraan, die met haken aan de mast vastzit, kan klimmen. Daardoor zijn grote kranen, waarvoor een terrein van minstens 3000 vierkante meter nodig is, niet langer nodig.

Boerkamp: ,,Bij de eerste windturbine gaan we een aantal testen en proeven met deze door onszelf ontwikkelde kraan doen. Dat is onder meer nodig voor de certificering van de kraan. Met de bouw van de tweede turbine gaan we echt ‘live’ met de klimmende kraan.’’Plaats: Eemshaven
Opdrachtgever: Growkind  

Reageer op dit artikel