bouwbericht

Wonen rondom monumentaal zwembad

bouwbreed 178

Wonen rondom monumentaal zwembad
Ossip van Duivenbode

Het herbestemmen van buitengewone gebouwen, daar is Mei architects and planners uit Rotterdam goed in. In opdracht van White House Development uit Gouda is Mei momenteel bezig met de transformatie van weer een buitengewoon gebouw: het Spaardersbad, een monumentaal zwembad aan de Van Itersonlaan in de wijk Kort Haarlem in Gouda.

,,We werken aan een plan voor woningen, maar we kunnen nog niet zeggen hoe het er precies uit komt te zien: daarvoor is het nog te vroeg’’, zegt Marloes Koster van Mei. Het architectenbureau onderzoekt verschillende woontypologieën rondom het zwembad en dat levert volgens Mei hele bijzondeer woonvormen op. Een ding is zeker: in de plannen blijven de karakteristieke elementen van het zwembad intact. 

Gebouwd in 1938

Het Spaardersbad is gebouwd in 1938, naar een ontwerp van architect Wolter Bakker uit Baarn. Bakker had al ervaring met de bouw van verschillende sportfondsenbaden in Nederland. Het zwembad heeft een T-vormige plattegrond, is opgetrokken in gele baksteen, heeft zwarte dakpannen en overstekende daken.

Spaardersbad kreeg monumentale status

In 1990 waren er al plannen om het bad te sluiten, maar een handtekeningenactie deed het gemeentebestuur besluiten af te zien van sluiting. Vanwege de grote, monumentale waarde werd het pand op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. In mei 2013 viel alsnog het doek voor het zwembad. In dat jaar opende een nieuw zwembad in Gouda: het Groenhovenbad, met onder meer twee wedstrijdbaden en buitenzwembad. Vanwege de monumentale status mag het Spaardersbad niet gesloopt worden.

Mei architects betrokken bij meerdere herbestemmingsprojecten

Mei is momenteel bij twee andere herbestemmingsprojecten in Gouda betrokken: Kaaspakhuis De Producent aan de Wachtelstraat en de Rijksadministratie Gouda aan de Karnemelksloot. Koster: ,,Net als het zwembad doen we dat in opdracht van White House Development.’’

Het kaaspakhuis is een rijksmonument en heeft liefst honderd jaar als kaaspakhuis gefungeerd. Omdat de kaasproductie tegenwoordig elders wordt gedaan, kwam het pand beschikbaar voor een nieuwe functie: wonen. In het voormalige pakhuis komen 52 flexibele appartementen, inclusief een groot atrium in het midden. De bouw is dit jaar gestart. 

De transformatie van de Rijksadministratie Gouda, in 1876 gebouwd als militair hospitaal, is eveneens in volle gang. In het gebouw komen zes luxe stadsvilla’s met een vloeroppervlakte tussen de 350 en 400 vierkante meter per woning. Alle woningen zijn verkocht.Plaats: Gouda
Opdrachtgever: White House Development
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel