bouwbericht

Résidence Vijverpark: vijf architectuurstijlen, één gebouw

bouwbreed 41

Résidence Vijverpark: vijf architectuurstijlen, één gebouw
INBO

Een compositie van vijf bijzondere architectonische stijlen die samen één geheel vormen: dat is Résidence Vijverpark in een notendop.

Résidence Vijverpark verrijst in project Vijverpark in Overveen (gemeente Bloemendaal), op de plek waar ooit Huize Duinrust werd gebouwd. Dit rusthuis kreeg in 1947 een nieuwe functie: Marinehospitaal. In 1996 werd het monumentale gebouw door brand verwoest, daarna heeft het terrein jaren braak gelegen.

De gemeente Bloemendaal en projectontwikkelaar AM hebben in 2014 overeenstemming bereikt over de grondovername van het voormalige Marinehospitaalterrein (MHT). Architectenbureau Mulleners + Mulleners uit Amsterdam heeft Résidence Vijverpark ontworpen, in samenspraak met de klankbordgroep en AM. Deze klankbordgroep bestaat uit een afvaardiging uit de buurt. BAM is aangetrokken als aannemer. Het gebouw telt 24 riante appartementen en 2 penthouses.

Uitgangspunt bij het ontwerp was dat het geen massaal appartementengebouw mocht worden, zegt verkoopmanager Erik Schimmel van AM. ,,Dat is goed gelukt. Het is in principe een geheel, maar het gebouw oogt als vijf afzonderlijke panden.’’ Bij de totstandkoming van het ontwerp was een belangrijke rol weggelegd voor het zogenaamde ‘kwaliteitsteam’. In dit team zaten onder meer twee omwonenden, de voorzitter van de welstand en een architect.

De vijf architectonische stijlen hebben volgens architect Ton Mulleners elk een sterk eigen karakter. Zijn bureau heeft gekozen voor de stijl Engels Landhuis met romantische uitstraling, Eigentijds Klassiek (heldere ordening), Moderne Stijl (veel licht), Venetiaans Casa en Amsterdamse School (gele bakstenen en typische ornamenten).

Ondanks de verschillende architectuurstijlen hebben de appartementen een aantal dingen gemeen. Zoals de luxueuze afwerking, inclusief domotica. Verder zijn alle balkons, buitenruimtes en tuinen gericht op het groen van Vijverpark Overveen. Bewoners krijgen de mogelijkheid om de woning zelf in te delen. Onder het gebouw komt een stallingsgarage.

Onlangs is begonnen met het bouwrijp maken van het terrein. BAM start in het eerste kwartaal van 2017 met de bouw. Op twee penthouses na zijn alle woningen inmiddels verkocht.Plaats: Overveen, Bloemendaal

Opdrachtgever: AM

Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel