bouwbericht

Merckt, nieuw gebouw voor centrum Groningen

bouwbreed 464

Merckt, nieuw gebouw voor centrum Groningen
MIR en Powerhouse Company

Merckt wordt een gebouw voor de stad én de stadjers, zegt architect en partner Stefan Prins van Powerhouse Company. Samen met ontwikkelaar Mensenborgh Projecten heeft Powerhouse Company de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het hoekpand aan de oostwand van de Grote Markt in Groningen.

Wonen

Bouwen, na sloop, 18 koopappartementen / horecavoorzieningen (o.a. brouwerij) / foodmarket op de hoek van de Grote Markt 33 / Naberstraat 1-33 / Poelestraat. Project 'De Merckt'. De sloopwerken uitgevoerd door Eerens Sloopwerken.

GRONINGEN | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Voor de niet-Groningers onder ons: een niet-studerende inwoner van Groningen wordt ook wel stadjer genoemd.

Powerhouse Company en Mensenborgh Projecten hebben de ontwikkelcompetitie met ruime cijfers gewonnen: de vakjury wees het plan aan als winnaar, net als de inwoners van Groningen. Ruim 20.000 mensen brachten hun stem uit. Merckt kreeg bijna 75 procent van de stemmen. 

In de plint van het gebouw komt de Food Merckt: hier kunnen mensen terecht om te eten en te drinken, bovendien wordt hier straks bier gebrouwen. Prins: ,,80 Procent van het horeca-aanbod in de stad Groningen is gericht op studenten. Dat wordt dus niet de doelgroep. De Food Merckt is met name bedoeld voor starters en dertigers. Mensen die van verse producten houden, echt goede koffie willen drinken en de ervaring van een plek belangrijk vinden.’’ Het concept van de Food Merckt is tot stand gekomen in samenwerking met Patrick Beijk, meerdere keren verkozen tot meest markante horecaondernemer van Groningen. 

Merckt is volgens Prins opgedeeld in drie delen: de plint, het middendeel en de kroon. In het middelste gedeelte komen 25 appartementen met een vloeroppervlakte tussen de 60 en 150 vierkante meter. Prins: ,,Vanaf hun balkon hebben bewoners straks een schitterend uitzicht over de stad.’’

In de kroon van het gebouw wordt volgens de architect een verbinding gelegd met de begane grond door middel van een rooftopbar. Dit dakterras kijkt uit over de Grote Markt en is ontworpen met een cabrio dak, waardoor het ook in de winter open is. 
Het gebouw verrijst op een strategische plek en fungeert als een verbindend element tussen de Grote Markt, de Nieuwe Markt, de Poelestraat en de Oosterstraat. Merckt wordt tegen een monument gebouwd. Prins: ,,De gevoeligheid van de context maakt dit een heel bijzonder project.’’

Het ontwerp sluit volgens Powerhouse Company aan bij de esthetiek van de historische binnenstad. Zo wordt de voor Groningen kenmerkende gele straatsteen letterlijk doorgetrokken tot in het pand. De ranke bogen van het gebouw verwijzen naar de bogen van de Martinitoren en het stadhuis. 

Op de locatie staat nog nu een pand, maar dat wordt binnenkort gesloopt. In september wordt gestart met de bouw van Merckt, verwacht Prins. Plaats: Groningen
Opdrachtgever: Mensenborgh Projecten
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel