bouwbericht

Plannen voor ecodorp in de Zaanstreek

bouwbreed 52

Plannen voor ecodorp in de Zaanstreek

Een stedelijk ecodorp in de Zaanstreek: dat is de wens van de vereniging Eco aan de Zaan. Een locatie om te bouwen is er nog niet, maar initiatiefnemer Jacob Spaander is hoopvol gestemd.

Bedrijven en logistiek

Plannen voor nieuwbouw 20 Tiny Houses in de nog te bouwen Ecowijk. Beoogde locaties zijn het Hembrugterrein, De Hemmes en het Noordsterpark.Voor meer info, zie de link naar een Cobouw-artikel.

ZAANDAM | Signalering | € 500.000 - € 1.000.000

,,Het is natuurlijk een beetje het verhaal van het kip en het ei: zonder goed plan is er geen locatie. We hebben gelukkig een goed plan dat we verder gaan uitwerken, dus er komt schot in.’’ De vereniging krijgt zeer waarschijnlijk een subsidie van de provincie voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. 

Een ecodorp is volgens de vereniging een gemeenschap die op een gezonde en natuurlijke manier met elkaar en met de aarde om wil gaan. De vereniging bestaat uit een groep enthousiaste burgers die volgens eigen zeggen een oplossing zoeken voor de grote problemen in deze tijd. Zoals de grenzen aan de groei op deze planeet.  

Ecodorp wordt creatieve broedplaats

Spaander: ,,We willen op een verantwoorde manier met de aarde om gaan, zodat de generatie na ons ook prettig kan leven. In het begin dacht ik dat een ecodorp zou moeten komen in the middle of nowhere, maar dat is juist niet onze bedoeling. Sterker, wij willen juist die verbinding met de maatschappij, liefst in of aan de rand van een stad. Het moet zeker geen commune worden, eerder een creatieve broedplaats.’’

Uit hoeveel huizen dit ecodorp in de Zaanstreek moet bestaan, kan Spaander niet zeggen. ,,Tien à vijftien huizen misschien? Het hangt ook af van de mogelijke locatie. Als we een plek kunnen krijgen waar plek is voor vijf of zes ecohuizen, dan is dat in beginsel prima.’’

Hergebruikte materialen en natuurlijke bouwstoffen

De manier van bouwen is duurzaam en energieneutraal. Zo wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen en natuurlijke bouwstoffen. Naast woningen krijgt het ecodorp een centrale ruimte waar mensen kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten. Het ecodorp gaat zijn eigen energie opwekken en zijn eigen voedsel verbouwen. 

Spaander vindt het lastig om aan te geven wanneer daadwerkelijk kan worden gebouwd. ,,Liefst wil ik morgen al met hout gaan slepen, maar zo werkt het niet. Het is nu zaak om draagvlak te creëren. We hebben een vaste kern van tien à vijftien mensen die sowieso mee willen doen, verder hebben de vereniging en de gemeente Zaanstad een intentieovereenkomst ondertekend: de gemeente staat zeer positief tegenover de plannen voor een ecodorp. Het zou mooi zijn als we over twee jaar kunnen beginnen met bouwen.’’Plaats: Zaanstad
Opdrachtgever: Eco aan de Zaan
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel