bouwbericht

Das verhuist voor nieuw sportcentrum Malden

bouwbreed 213

Das verhuist voor nieuw sportcentrum Malden

Wanneer de das is verhuisd, krijgt Malden een nieuw sportcentrum. De Veldschuur, het huidige sportcentrum van Malden, is ruim veertig jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De gemeente Heumen, waar Malden onder valt, heeft de optie voor renoveren en moderniseren van het huidige complex overwogen, maar heeft uiteindelijk toch gekozen voor nieuwbouw.

Gezondheidszorg

Bouwen 'Sportcentrum Malden' multifunctioneel sportcentrum met wedstrijdzwembad (6 banen) en een beweegbare bodem / wedstrijdsporthal met 3 zaaldelen / fitnesscentrum / diverse medische behandel- en trainingsruimten en horeca. Ter vervanging van het bestaande sportcomplex 'De Veldschuur' op parkeerplaats huidige sportcentrum aan de Veldsingel 29. Duurzaam project vanwege aanleggen 1.000 zonnepanelen op dak / opwekking van warmte met behulp van licht- water- warmtepompen. Het wordt een all-electric gebouw.

MALDEN | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Op de plek van De Veldschuur komen 35 woningen, bedoeld voor starters, ouderen en gezinnen. Op het terrein bevindt zich momenteel echter nog een dassenburcht. Volgens de Stichting Das & Boom woont er één das in deze burcht. De das, een beschermde diersoort, krijgt in de loop van 2017 een nieuwe plek, aan de rand van het bos. De gemeente heeft hiervoor ontheffing aangevraagd.

Het nieuwe sportcentrum bestaat onder meer uit een wedstrijdzwembad van 25 meter met beweegbare bodem, sauna, stoombad en peuterbad, een wedstrijdsporthal en een horecagelegenheid. Op de eerste verdieping komen een kleine sportzaal, een fitnesscentrum en een praktijk voor fysiotherapie, zegt projectmanager Patrick Gering van BMC Advies.

Gering, door de gemeente ingehuurd, hield en houdt zich onder meer bezig met het haalbaarheidsonderzoek, de contractvorming tussen gemeente en Laco en de ontwikkeling van het gehele project.

Groot project met lange voorgeschiedenis

De gemeente Heumen wordt eigenaar van het nieuwe sportcentrum, Laco wordt exploitant. Gering: ,,Voor de gemeente Heumen is dit een behoorlijk groot project met een lange voorgeschiedenis. Er is gekozen voor een integrale gebiedsontwikkeling, dus inclusief woningbouw en herinrichting van de openbare ruimte. Hierbij is in een tweetal klankbordgroepen nauw samengewerkt met de verenigingen en de omwonenden.’’

Daling van energierekening met 80 procent

Het nieuwe sportcentrum is ontworpen door Vaessen. Gering: ,,Het wordt een eigentijds en compact gebouw. Vanuit de horecagelegenheid is direct zicht is op zowel de sporthal als het zwembad. Ook wordt het een duurzaam en milieuvriendelijk gebouw, met veel energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. Op het dak komen zo’n duizend zonnepanelen, verder worden het gebouw en het water verwarmd door lucht-water-warmtepompen. De kans is groot dat het sportcentrum all electric wordt, dus dat er geen gasinstallatie in komt.’’

Al deze maatregelen moeten leiden tot een daling van de energierekening met liefst 80 procent.

Aanbesteding start begin 2017

De gemeente Heumen start begin 2017 met de Europese aanbesteding van de engineer & build opdracht voor het sportcentrum. In het eerste kwartaal 2018 kan worden gestart met de bouw. Het is de bedoeling dat het nieuwe sportcentrum in september 2019 in gebruik wordt genomen. Met de bouw van de 35 woningen wordt in 2020 gestart.Plaats: Malden
Opdrachtgever: Gemeente Heumen
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel