bouwbericht

Voormalige vuilstort Vlagheide: gastvrij groen

bouwbreed 165

Voormalige vuilstort Vlagheide: gastvrij groen

Geen golfbaan of een zonnepark, maar sleetje rijden, hardlopen, wandelen en fietsen en een openluchttheater: de voormalige vuilstort Vlagheide in Schijndel moet toegankelijk worden voor iedereen, zegt voorzitter Jelt van Veenendaal van Vereniging Vlagheide. ‘Gastvrij Groen’, zo luidt de slogan van de vereniging. 

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Plannen voor aanleggen recreatiegebied met uitkijktoren, openluchttheater, camping, fiets- en wandelpaden op het terrein van de voormalige vuilnisbelt op Vlagheide in het hart van de toekomstige gemeente Meierijstad.Voor meer informatie zie de link naar een Cobouw-artikel.

SCHIJNDEL | Signalering | € 1.000.000 - € 2.000.000

De voormalige stortplaats, die in 2003 is gesloten, heeft een oppervlakte van ruim veertig hectare. Er waren vergaande plannen voor de aanleg van een golfbaan op deze plek, maar deze plannen gaan definitief niet door, zo is onlangs besloten. Van Veenendaal: ,,De voormalige vuilstort moet wat ons betreft een plek worden voor iedereen. Je kunt het ook volledig volbouwen met zonnepanelen, maar de omgeving heeft daar niks aan.’’

Een deel van de voormalige vuilstort is jaren geleden al afgedekt, momenteel wordt ook het laatste deel afgedekt. Onlangs heeft een aantal mooie evenementen plaatsgevonden in de omgeving van de oude stortplaats, zegt Van Veenendaal. ,,Zo zijn het NK veldrijden en een mudrun, een hardloopevenement, in de buurt gehouden. In de toekomst wordt de voormalige vuilstort zelf ook zeer geschikt voor dit soort evenementen. Misschien is het zelfs mogelijk om een permanente mountainbikeroute aan te leggen.’’

De sluiting van de vuilstort is onderdeel van Masterplan Vlagheide. Andere onderdelen zijn het afstoten van de militaire complexen door Defensie, de reconstructie landelijk gebied en de aanleg van de A50. Drie gemeentes zijn bij dit masterplan, vastgesteld in 2006, betrokken: Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Op 1 januari 2017 zullen deze drie gemeenten opgaan in de nieuwe gemeente Meierijstad. 

Het masterplan moet leiden tot een vitaal, mooi en schoon gebied. Een aantal projecten is intussen gerealiseerd, zoals de heropening van de Eerdse Molen, de Eendenkooi en de opening van natuurcamping en bistro Het Goeie Leven. Aanvankelijk was er een stuurgroep Vlagheide, met daarin wethouders van de drie gemeenten en een afgevaardigde van de provincie Noord-Brabant; in 2013 heeft de stuurgroep het stuur in handen gegeven van de Vereniging Vlagheide. Hierin zitten met name ondernemers uit de directe omgeving, met Jelt van Veenendaal als voorzitter. Van Veenendaal is eigenaar van natuurcamping en bistro Het Goeie Leven. Van Veenendaal: ,,De vereniging is het eerste aanpreekpunt voor de gezamenlijke projecten die zich op de Vlagheide ontwikkelen. De gemeenten zien de vereniging dan ook als een soort ontwikkelaar. Ons doel is om dit gebied nog aantrekkelijker te maken.’’Plaats: Schijndel
Opdrachtgever: Gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel